Izvor: Blic
30.09.2024 u 13:08
0

TEKTONSKE PROMENE: Pobedu na izborima odnela stranka koju su osnovali nacisti

Austrija skrenula udesno na jučerašnjim izborima Krajnje desna Slobodarska partija (FPO) pobedila prvi put od Drugog svetskog rata

Austrija je skrenula udesno na jučerašnjim izborima, na kojima je pobedila krajnje desna Slobodarska partija (FPO), što je prvi put od Drugog svetskog rata da je stranka ukorenjena u nacističkoj ideologiji osvojila najviše glasova na nacionalnim izborima.

Na čelu s Herbertom Kiklom, koji je dobio podršku zbog posrnule privrede i zabrinutosti jer Austrija brže prima migrante pre nego što uspeva da ih integriše, FPO je osvojio oko 29 posto glasova – rekordan rezultat koji bi toj stranci mogao da omogući platformu za formiranje sledeće vlade.

Ovo je otvorilo vrata nove ere, rekao je šef stranke Herbert Kikl nakon objave prvih rezultata.

Na izbore je izašlo čak 6.3 miliona birača (78%), a u kampanji su dominirala pitanja migracije i azila, kao i ekonomija i rat u Ukrajini.

FPO bi trebalo da ima oko 56 od 183 mesta u parlamentu, konzervativci 52, socijaldemokrate 41 mesto.

BBC je objavio da je analiza glasača pokazala da će oni u dobi od 35 do 59 godina najverovatnije glasati za krajnju desnicu, nešto više žena nego muškaraca.

Kikl sada mora da pronađe partnera za formiranje stabilne koalicije.

Čestitke evropskih desničara

Austrijskim ekstremnim desničarima su brojni evropski saveznici uputili čestitke. FPO je deo ekstremno desno grupe u Evropskom parlamentu, koju predvodi francusko Nacionalno okupljanje (RN).

Čelnica RN-a je Marin Le Pen, koja je izrazila oduševljenje pobedom kazavši kako je to pokazatelj da takve stranke napreduju.

Čestitke su stigle i od desničara u Nemačkoj, Holandiji, Mađarskoj.

Veze stranke s nacizmom otežavaju koalicije

FPO, koji su 1950-ih osnovali bivši pripadnici SS-a i drugi nacistički veterani, na ovim izborima se pozicionirao na platformi protiv stranaca, obećavajući da će podići „tvrđavu Austriju“ kako bi sprečio migrante.

Kikl je glasačima obećao da će, ako mu daju pobedu, služiti kao njihov „narodni kancelar“.

Iako stranka umanjuje značaj svoje nacističke prošlosti i nastoji da se prikaže kao antiestablišmentska alternativa glavnom desnom i levom centru, redovno koristi antisemitske fašističke povike.

Pobeda evroskeptičnog FPO-a mogla bi da poseje dodatne podele unutar Evropske unije kad je u pitanju područje spoljne politike koje se odnosi na podršku Ukrajini protiv moskovske invazije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter