Izvor: 24SEDAM
08.10.2024 u 22:25
0

FORMIRA SE ŠTAB NATO-A U KOMŠILUKU RUSIJE: Generalni sekretar Mark Rute potvrdio

Finsko Ministarstvo odbrane predložilo je da ovaj štab bude smešten u gradu Mikeli

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute potvrdio je da će Finska imati štab kopnenih snaga Alijanse u blizini granice s Rusijom.

AMERIČKI NOVINAR: Tramp tajno poslao Putinu aparate za testiranje na koronu početkom pandemije

– Pozdravljam to što će Finska primiti novu brigadu sa zadatkom odbijanja bilo kakve agresije i što će se tamo nalaziti novi štab NATO za kopnene operacije – rekao je Rute na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Finske Aleksandrom Stubom.

Finsko Ministarstvo odbrane predložilo je da ovaj štab bude smešten u gradu Mikeli, što je finska MTV prenela kao odobrenu odluku. Grad se nalazi samo 140 kilometara od granice su Rusijom.

Finska je postala članica NATO-a 4. aprila prošle godine.

U martu je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za generalnog direktora „Rusija sevodnja“ Dmitrija Kiseljova istakao da je ulazak Finske i Švedske u NATO „besmislen korak“ u smislu njihovih nacionalnih interesa, dodajući da će na granicama biti raspoređene ruske snage i oružje.

Rute je najavio da će na sastanku Kontakt-grupe za Ukrajinu u Ramštajnu 12. oktobra pozvati članice da pojačaju pomoć ovoj zemlji. Kada je upitan da li bi Ukrajina mogla da postane članica NATO-a bez dela svoje teritorije, Rute je odgovorio: „Ne želim da spekulišem o tome“.

Takođe je istakao da vojni izdaci od dva odsto BDP-a nisu dovoljni za postizanje ciljeva Alijanse, dodajući da NATO treba da nabavi hiljade novih oružja, uključujući lovce pete generacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter