Izvor: Alo
10.10.2024 u 10:36
0

NEMA VIŠE VRDANJA:

Država uvodi stroža pravila za kladionice, a akcenat je na sprečavanju maloletničkog kockanja.

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, kaže za Blic da je cilj izmena zakona veća zaštita dece od uticaja igara na sreću, kladionica i sličnih prostora gde deci nije mesto. „Iako je i dosadašnja regulativa bila dobra, želimo dodatno da uvedemo destimulativne sankcije da bi to u praksi bilo sprovedeno na pravi način“, naveo je Mali.

Neke od najvažnijih predloženih izmena su da se onemogućava maloletnim licima da se registruju i učestvuju u onlajn igrama na sreću, i, uopšte, onemogućava im se ulazak u objekte u kojima se priređuju igre na sreću.

„U Ministarstvu finansija inicirali smo izmene zakona koji će doprineti većoj zaštiti dece od uticaja igara na sreću, kladionica i sličnih prostora gde deci nije mesto. Iako je i dosadašnja regulativa bila dobra, želimo dodatno da uvedemo destimulativne sankcije da bi to u praksi bilo sprovedeno na pravi način. Današnje vreme zahteva da se uhvatimo u koštac sa novim tehnologijama, sa brzinom, sa izloženošću dece internetu, a na institucijama je, kao naravno i na roditeljima, da na određeni način zaštite decu. Smatramo da je potrebno veće uključivanje institucionalnih mehanizama, i upravo je to cilj izmena ovog zakona“, rekao je Mali.

Prema rečima ministra, Zakon je spreman.

„Završena je javna rasprava i očekujem da do kraja godine bude pred poslanicima u Narodnoj Skupštini. Sada smo u fazi analize brojnih primedaba koje su stigle, kako bismo došli do najboljeg zakonskog rešenja. Tokom priprema izmena, imao sam razgovore i sa priređivačima igara na sreću i verujem da smo naišli na razumevanje za poteze koje imamo u planu, jer mislim da smo svi došli do tačke konsenzusa da decu moramo zaštititi više od vremena u kom žive. Sa druge strane, želim vrlo jasno da istaknem da je reč o industriji koja zapošljava ogroman broj ljudi, i koja treba da nastavi da radi. Zato nam je bilo važno da imamo otvorene razgovore kako bismo došli do najboljeg rešenja, a sa naglaskom na većoj društvenoj odgovornosti“, pojasnio je Mali.

Najznačajnije izmene koje se tiču poslovanja kladionica

  • ukoliko se zatekne maloletno lice – trajno oduzimanje dozvole
  • zabrana služenja žestokih alkoholnih pića
  • oporezivanje bonusa
  • ograničenje isplate i uplate za pojedince na mesečnom nivou

Predviđena je, između ostalog stroža kaznena politika jer ukoliko se otkrije prisustvo maloletnog lica u objektu za igre na sreću predloženo je privremeno, odnosno trajno oduzimanje prava na priređivanje igara na sreću u tom objektu. Kada su u pitanju maloletna lica, stroža kaznena politika je predviđena, ne samo za objekte u kojima se priređuju igre na sreću, već i za igre na sreću preko onlajna.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter