Izvor: 24sedam
10.10.2024 u 17:30
0

TRAMP IZJAVIO DA JE BIO NA KORAK DOGOVORA SA RUSIJOM I KINOM: Iznosi u najnovijem intervjuu

Globalna denuklearizacija je bila blizu

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao je da je Vašington skoro postigao sporazum o nuklearnom oružju sa Rusijom i Kinom dok je on bio u Beloj kući.

U GAZI NAPADNUTA ŠKOLA: Ima poginulih i ranjenih!

Bivši predsednik SAD izjavio je to tokom dvosatnog intervjua sa komičarem Endruom Šulcom, objavljenom na Iksu u sredu.

– Bili smo blizu dogovora o oslobađanju od nuklearnog oružja. Bilo bi tako dobro. Govorim o Rusiji, nama samima i Kini. Onda bismo u to uključili sve ostale – kazao je Tramp.

Nuklearno oružje je „najveća pretnja koju danas imamo u svetu“, istakao je Tramp.

– To nije globalno zagrevanje, gde se okeani povećavaju za jednu osminu inča u narednih 500 godina – izjavio je bivši predsednik SAD.

Ni Rusija ni Kina još nisu komentarisale Trampovu tvrdnju o sporazumu o denuklearizaciji koji je bio u izradi tokom njegove administracije.

Trampove primedbe stigle su tokom rasprave o navodnom nuklearnom programu Irana, u kojoj je kritikovao američkog predsednika Džoa Bajdena zbog oklevanja da se suprotstavi Teheranu. Bajden je javno pozvao Izrael da se uzdrži od udara na iranska nuklearna i naftna postrojenja.

Pet nuklearno naoružanih članica Saveta bezbednosti UN postiglo je sporazum sa Teheranom 2015. godine, prema kom Iran neće obogaćivati uranijum preko određenog nivoa, pa stoga neće moći da pravi atomsko oružje. Tramp je jednostrano povukao SAD iz aranžmana 2018. Iako je Bajden obećao da će ponovo uspostaviti sporazum, njegove diplomate nisu uspele da dobiju nikakvu pažnju po tom pitanju u protekle četiri godine.

Tramp se takođe 2019. povukao iz Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), optužujući Rusiju da ga krši. Time je Novi START ostao kao poslednji preostali sporazum o kontroli naoružanja između Rusije i SAD. Tramp je prvobitno tražio da se Kina pridruži sporazumu, ali je Peking odbio, i izgledalo je kao da bi Novi START mogao da istekne na početku Trampovog drugog mandata.

Bajdenova Bela kuća je produžila sporazum u februaru 2021, ali sada izgleda da će isteći 2026. Rusija je suspendovala svoje učešće u Novom START-u u februaru 2023, navodeći kao razlog nezakonite i nelegitimne sankcije SAD koje sprečavaju njegovo recipročno sprovođenje, kao i podršku SAD ukrajinskim napadi na strateške vazdušne baze Rusije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter