Izvor:
13.10.2024 u 07:15
0

DANAS OBELEŽAVAMO SVETOG GRIGORIJA JERMENSKOG: Uradite ovo i oterajte zlo

Rođen je u familiji, koja je bila srodna carskoj kući Persijskoj i Jermenskoj. Kada kuće zaratiše među sobom, Grigorije ode u Kesariju Kapadokijsku, gde pozna veru Hristovu, krsti se i oženi se. Imaše dva sina, Ortana i Arostana, i obojicu posveti na službu crkvi.

SPC i njeni vernici obeležavaju danas Svetog Grigorija Jermenskog.

Rođen je u familiji, koja je bila srodna carskoj kući Persijskoj i Jermenskoj. Kada kuće zaratiše među sobom, Grigorije ode u Kesariju Kapadokijsku, gde pozna veru Hristovu, krsti se i oženi se. Imaše dva sina, Ortana i Arostana, i obojicu posveti na službu crkvi.

Po smrti svoje žene vrati se u Jermeniju i stavi se na službu caru Tiridatu. I služaše Grigorije verno caru svome, i car ga voljaše. Kada car saznade, da je Grigorije hrišćanin, naljuti se i poče ga savetovati da se odrekne vere Hristove.

Ne uspevši u tome, car udari na Grigorija teške muke, i posle mnogih muka baci ga u jednu duboku jamu, ispunjenu svakim otrovnim gadom, da bi ga tako umorio. No Bog sačuva živa Sv. Grigorija u toj jami punih 14 godina.

Tiridat potom nastavi gonjenje hrišćana u carstvu svome, i udari na ženski manastir, gde beše 37 sestara sa igumanijom Gajanijom. Kada ih sve groznim mukama umori, polude i beše kao divlji vepar.

Sestri carevoj pak javi se u snu da poludeli brat njen neće ozdraviti dokle se Grigorije ne izvadi iz jame. Izvađen iz jame Sv. Grigorije isceli i krsti Tiridata.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter