Izvor: blic
14.10.2024 u 16:55
0

ORBAN I TRAMP ZAJEDNIČKI PROTIV EU: Mađarski premijer blokira milijarde za Ukrajinu zbog izbora u Americi

Viktor Orban preti opstrukcijom zajma za Ukrajinu Orban neće pristati na promenu pravila dok se ne održe izbori u SAD

Mađarski premijer Viktor Orban preti da će vršiti opstrukciju da Ukrajini ne bi bila upućena pomoć u vidu zajma u iznosu od 50 milijardi dolara koju su joj ponudile SAD, EU i lideri G7 dok se ne održe izbori u SAD da bi bivši američki predsednik i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp mogao pred novembarske izbore da kaže svojim glasačima, da, ukoliko bude izabran, neće dati nikakvu pomoć Kijevu, objavio je danas Politiko.

Orban je rekao da Mađarska neće pristati na promenu pravila koja bi omogućila Vašingtonu da igra glavnu ulogu u zajmu sve dok ne budu održani predsednički izbori u SAD, a o zajmu bi trebalo da se razgovara na samitu EU ove sedmice u Briselu.

EU ubrzano planira da uplati do 35 milijardi evra Ukrajini, što pokriva američki udeo u zajmu, i trebalo bi da to bude finalizovano do kraja oktobra, rekao je neimenovani evropski diplomata za Politiko, navodeći da Orban za sada ne popušta pred pritiskom zvaničnika Unije da odobri tu isplatu.

Jedan neimenovani diplomata rekao je da Orbana nije briga da li Evropa mora da plati više, jer, pre svega, želi da pomogne Trampu.

Orban po svaku cenu hoće da pomogne Trampu

Ukoliko bi Brisel i Vašington zajedno preuzeli zajam od 35 milijardi evra, Tramp bi, ukoliko bi bio izabran za predsednika SAD, godinama bio vezan za servisiranje zajma.

Međutim, ukoliko se zajam odobri bez SAD, Tramp ne bi imao takvu obavezu.

Orbanovo blokiranje zajma je najnoviji primer usklađivanja između Trampa i mađarskog premijera koji su se sastali u julu u Trampovoj rezidenciji Mar-a-Lagu na Floridi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter