Izvor: 24sedam
17.10.2024 u 11:11
0

UKRAJINSKI ZAKON O LEGALIZACIJI STRANIH OFICIRA: Šta se krije iza toga?

Stranci su neophodni jer umeju da upravljaju zapadnom opremom

Odluka ukrajinskih poslanika da odobre nacrt zakona kojim se stranim plaćenicima dozvoljava da služe kao aktivni oficiri odražava njihovu želju „da se legalizuje stvarno stanje u Oružanim snagama Ukrajine“, rekao je za ruski medij Sputnjik vojni analitičar i pukovnik ruske vojske u penziji Viktor Litovkin.

HUTI REAGOVALI NA NAPAD NA SKLADIŠTA ORUŽJA: SAD će platiti cenu

– Svi ti plaćenici sada postaju vojni oficiri, što pomaže kijevskom režimu da prikrije svoje plaćeničke aktivnosti – istakao je Litovkin.

– Plaćenici i zapadni instruktori su ti koji su zaduženi za svo ukrajinsko visokotehnološko naoružanje koje je isporučilo Zapad, kao što su sistemi „patriot“, HIMARS, borbeni avioni F-16 i tako dalje – dodao je on.

Litovkin je naglasio da je sva dokumentacija u vezi sa ovim oružjem napisana na vojno-tehničkom engleskom jeziku, za koji je rekao da je za većinu Ukrajinaca „kao grčki“, te da zato ukrajinski vojnici u tim jedinicama obavljaju ulogu „potrčaka“, dok strani plaćenici i instruktori upotrebljavaju oružje.

Više novca za strane plaćenike

Takođe je nagovestio da bi plaćenici bili zainteresovani da budu angažovani u ukrajinskoj vojsci kao oficiri, jer to znači da će dobiti „više novca za svoj veoma rizičan i opasan posao“.

Kada je reč o F-16, dodao je Litovkin, obuka pilota da upravljaju ovim lovcima američke proizvodnje samo je deo problema.

– Glavna nevolja je unajmiti najmanje 100 Ukrajinaca sa neometanim poznavanjem vojno-tehničkog engleskog jezika kako bi mogli da održavaju ove ratne avione. Ali takvih ljudi u Ukrajini nema – rekao je Litovkin.

– Nakon što je Ukrajina zatražila od SAD da pošalju takve specijaliste, Vašington je rekao „ne“, znajući da bi mogli da budu uništeni ruskim raketama „iskander“, „kalibr“ ili „kinžal“ kada su na teritoriji Ukrajine – dodao je on.

– Ostaje nejasno kako će Kijev rešiti problem koji se odnosi na održavanje F-16, što objašnjava činjenicu da, u stvari, nema informacija o tome da se ukrajinski F-16 bore protiv ruskih ratnih aviona – zaključio je analitičar.

Ruski istražni komitet je u aprilu izvestio da se više od 3.100 plaćenika, prvenstveno iz SAD, Kanade, Velike Britanije i Gruzije, bori na strani Ukrajine, dok je Ministarstvo odbrane navelo da je od početka sukoba stiglo oko 13.400, a da je ubijeno skoro 6.000 njih.

Moskva je ranije istakla da svi ti stranci koji se bore na strani režima Zelenskog u zoni specijalne operacije ostaju legitimne mete ruske vojske.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter