Izvor: Kurir
18.10.2024 u 14:56
0

HARIS ĆE NASTAVITI DA PODRŽAVA UKRAJINU: Osudila je Trampa što nije voljan da se suprotstavi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu

Bivši republikanski predsednik često je kritikovao Zelenskog tokom kampanje

Donald Tramp je u četvrtak okrivio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskogza pomoć u započinjanju rata Ukrajine sa Rusijom, komentar koji dalje sugeriše da će Tramp verovatno radikalno promeniti američku politiku prema Ukrajini ako pobedi na izborima 5. novembra.

OKO 11.000 VOJNIKA IZ SEVERNE KOREJE OBUČAVA SE ZA BORBU PROTIV UKRAJINE: Šef ukrajinskih obaveštajaca

Bivši republikanski predsednik često je kritikovao Zelenskog tokom kampanje, više puta ga nazivajući „najvećim trgovcem na svetu“ jer je tražio i primio milijarde dolara vojne pomoći SAD od izbijanja rata 2022. godine.

Tramp je takođe kritikovao ukrajinskog lidera zbog toga što nije tražio mir sa Moskvom, i sugerisao je da bi Ukrajina možda trebala da ustupi deo svoje zemlje Rusiji kako bi sklopila mirovni sporazum, ustupak koji Kijev smatra neprihvatljivim.

Trampovi komentari na PBD podkastu u četvrtak sa Patrikom Bet-Dejvidom otišli ​​su korak dalje od njegovih prethodnih kritika.

On je rekao da je Zelenski kriv ne samo za neuspeh u okončanju rata, već i za pomoć u njegovom pokretanju, iako je sukob izbio kada je Rusija napala ukrajinsku suverenu teritoriju.

– To ne znači da ne želim da mu pomognem jer se osećam veoma loše zbog tih ljudi, ali nikada nije trebalo da dozvoli da taj rat počne. Rat je gubitnik – rekao je Tramp.

Zelenski je Trampu predstavio svoj „plan pobede“ za okončanje rata tokom sastanka u Njujorku u septembru, susret koji su oba lidera opisali kao srdačan.

Trampovi javni komentari, međutim, sugerišu da bi mogao da pokuša da smanji pomoć Ukrajini ako pobedi potpredsednicu Kamalu Haris, demokratsku kandidatkinju, 5. novembra.

On je više puta rekao da bi mogao da okonča sukob pre nego što preuzme dužnost u januaru, ali nije rekao kako.

 

Haris je obećala da će nastaviti da podržava Ukrajinu, a ona je pobedu istočnoevropske nacije prikazala kao vitalni interes američke nacionalne bezbednosti. Ona je često prekoravala Trampa što nije voljan da se suprotstavi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter