Izvor: Blic
19.10.2024 u 10:34
0

POČINJE 67. SAJAM KNJIGA: Ove godine će biti organizovan pod sloganom „Reč je slobodna“!

Ovogodišnji 67. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće otvoren za publiku u subotu, 19. oktobra od 10 časova, a svečano otvaranje zakazano je za 19. oktobar u 18 časova u Hali 2 Beogradskog sajma.

Našu najveću književnu manifestaciju svečano će otvoriti Milena Marković, a u ime Kube, zemlje počasnog gosta, učesnike Sajma će pozdraviti Migel Barnet (Havana, 1940).

KULTURNA DIPLOMATIJA NA DELU: U Vašingtonu otvoren Srpski filmski festival

Međunarodni beogradski sajam knjiga, književna manifestacija od najvećeg ugleda u ovom delu Evrope, ove godine će biti organizovan pod sloganom „Reč je slobodna“, uz učešće više od 400 direktnih izlagača iz zemlje i inostranstva, u halama 1, 1a, 2a i 4.

Na najposećenijem sajmu knjiga u regionu, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Tokom devet sajamskih dana čitaoci će moći da, po sajamskim cenama, obnove biblioteke najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ali i uvek aktuelnim klasicima srpske i svetske književnosti i antikvarnim knjigama.

Bogat prateći program odvijaće se u salama za prezentacije i na štandovima izlagača. Publika će moći da prisustvuje brojnim diskusijama, tribinama i promocijama.

Predsednik Odbora sajma knjiga Dušan Kovačević istakao je da je sajam posvećen knjigama dragocen i lep događaj.

– Očekuje se veća posećenost ove godine jer se sajam od prošle godine oporavio i premašiće prošlogodišnji broj. Kada vidite desetine hiljada ljudi koji je došlo tu zbog knjige znak je da je manifestacija na najvišem mogućem nivou. istakao je Kovačević.

Gosti iz inostranstva

Pored Kube, zemlje počasnog gosta, na Sajmu knjiga predstaviće se inostrani izdavači i sledećih zemalja: Belorusija, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Grčka, Italija, Iran, Kongo, Maroko, Nemačka, Rumunija, Rusija, Tunis, Turska, Ukrajina, Hrvatska i Crna Gora.

Gosti iz inostranstva biće: Toni Parsons (Velika Britanija), Nataša Rogelja (Slovenija) i David Unger (Gvatemala, SAD).

Programska celina “Hiljadu zašto” biće posvećena književnosti za decu i mlade i održavaće se u Sali „Jovan Jovanović Zmaj“ od 15 časova.

Programska celina posvećena poeziji nazvana je “Pesme sunca”, po pesničkoj knjizi Jovana Dučića i održavaće se u Sali „Vasko Popa“ od 16 časova. Programska celina “Atlas opisan nebom” nosi naziv po romanu prerano preminulog pisca i akademika Gorana Petrovića i jedan od programa biće posvećen upravo njegovom stvaralaštvu.

“Sumnjivo lice” je programska celina nazvana po komediji Branislava Nušića, od čijeg rođenja se navršava 160 godina a u njoj će tribine biti posvećene problemskim temama – od odnosa književnosti i ideologije do (zlo)upotreba veštačke inteligencije u prevođenju ili interneta u plasmanu književne kritike. Ovi programi počinju u 18 časova.

Cene ulaznica

Školski dan će biti u četvrtak, 24. oktobra, a dani za porodičnu posetu su ponedeljak i utorak, 21. i 22. oktobar. Tada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju. Radno vreme je od 10 do 20 časova, a cena pojedinačnih ulaznica je 350 dinara; ulaznica za grupne posete je 250 dinara; ulaznica za porodični dan je 1.000 dinara; ulaznica za sve dane trajanja sajma je 2.000 dinara dok je parking za automobile je 200 dinara po satu.

U istom terminu na Beogradskom sajmu će se održati i 53. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter