Izvor: 24sedam
23.10.2024 u 09:40
0

PREKO 300 ŠPANSKIH UMETNIKA: Pozivaju Sančeza da hitno obustavi prodaju oružja Izraelu

Sančez je pozvao druge članice EU da podrže zahtev Madrida i Irske da suspenduju sporazum o slobodnoj trgovini bloka sa Izraelom

Preko 300 španskih intelektualaca i umetnika poslalo je pismo premijeru Pedru Sančezu, pozivajući ga da uvede embargo na prodaju oružja Izraelu, preneli su španski mediji.

BIL GEJTS DONIRAO 50 MILIONA DOLARA: Podržava demokratsku predsedničku kandidatkinju SAD Kamalu Haris

Umetnici tvrde da „sve dok Španija održava vojne odnose sa okupacijom, smatra se saučesnikom u agresiji na Gazu i Liban“, izvestio je engleski veb sajt Al Mayadeen TV.

Sančez se u pismu poziva da odmah uvede sveobuhvatni embargo na isporuke oružja Izraelu. Među potpisnicima su renomirani španski režiseri Pedro Almodovar i Izabel Koašet, glumice Aitana Sančez Hihon, Alba Flores, Isijar Bolen, pevač Mikel Izal i mnogi drugi.

Oni su podsetili Sančeza da sadašnja španska administracija sebe opisuje kao progresivnu i posvećenu ljudskim pravima, te da stoga mora učiniti više da zaštiti prava Palestinaca i libanskih građana.

Pedro Sančez je prošle nedelje pozvao druge članice Evropske unije da podrže zahtev Madrida i Irske da suspenduju sporazum o slobodnoj trgovini bloka sa Izraelom zbog njegovih akcija u Gazi i Libanu.

Španija i Irska već mesecima vode razgovore sa drugim zemljama EU, zalažući se za reviziju Sporazuma o pridruživanju između EU i Izraela, navodeći potencijalno kršenje klauzule o ljudskim pravima tog sporazuma od strane Izraela.

– S obzirom na aktuelna dešavanja na Bliskom istoku, međunarodna zajednica mora hitno da obustavi izvoz oružja izraelskoj vladi – izjavio je Sančez posle sastanka sa papom Franjom u Rimu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter