Izvor: 24SEDAM
23.10.2024 u 13:45
0

DVE NAJOPASNIJE NAMIRNICE: Studija pokazala da izazivaju srčani i moždani udar

Spisak sastojaka na deklaraciji proizvoda bi trebalo da bude što kraći

Jedno je sigurno – zdravlje ćemo postići ako jedemo celovite namirnice koje su minimalno obrađene. Drugim rečima, kada pogledate deklaraciju proizvoda u prodavnici, spisak sastojaka bi trebalo da bude što kraći.

KOJA HRANA POBOLJŠAVA VID: Istraživanje pokazalo koje su najbolje namirnice za zdrave oči

Nažalost, malo je takvih proizvoda, pa bi bilo mudro birati manje od dva zla, kako pokazuje i nedavna studija objavljena u časopisu „Lancet“. U toj studiji, naučnici su analizirali podatke prikupljene od skoro 207.000 medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika.

Učesnici su odgovarali na pitanja o zdravlju i ishrani na svake dve do četiri godine, a hrana je kroz upitnik bila podeljena u četiri grupe: neprerađena i minimalno prerađena, prerađeni kulinarski sastojci, prerađena hrana i ultraprocesirana hrana. Poslednja grupa, često bogata šećerom, mastima, kalorijama i soli, a siromašna vlaknima, podeljena je u 10 podgrupa na osnovu nutritivnog sastava.

Najopasniji proizvodi za ljudsko zdravlje

Poznato je da konzumacija ultraprocesirane hrane povećava rizik od srčanih bolesti i kardiovaskularnih problema, ali u ovom istraživanju su se dva jela pokazala posebno opasnima.

U pitanju su zaslađeni napici i prerađeno meso (suvo meso, kobasice i slično), koji su bogati kalorijama i sadrže visok procenat dodatih šećera, masti i natrijuma – ukratko, sve što značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Na osnovu istraživanja, naučnici su zaključili da različite grupe ultraprocesirane hrane nose različite nivoe rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Takođe su potvrdili poznatu tvrdnju da će smanjenje unosa natrijuma, zasićenih masti, dodatih šećera i aditiva poboljšati hranljivu vrednost proizvoda, što će pozitivno uticati na celokupno zdravlje.

Dobre zamene

Da biste brinuli o svom zdravlju, predlažemo sledeće zamene:

  •     Doručak – Zamenite prerađene žitarice jogurtom i ovsenom kašom.
  •     Ručak – Sendviče sa šunkom zamenite testeninom sa domaćim pestom.
  •     Desert – Kupovne pločice zamenite domaćim granola pločicama.
  •     Večera – Zamenite picu iz supermarketa domaćom, zdravijom verzijom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter