Izvor: Blic
25.10.2024 u 09:18
0

TINEJDŽER UBIO POLICAJCA: Pre ubistva slao jezive poruke, napad okarakterisan kao teroristički

Napad na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi, 15-godišnji napadač ubio jednog policajca i teško ranio drugog Veliki broj policije na ulicama Bosanske Krupe, napadač odmah uhapšen

Policijski uviđaj u Bosanskoj Krupi završen je nakon što je u policijskoj stanici maloletnik ubio jednog policajca, a drugog teško ranio. Adnan Beganović, portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona, rekao je da će istraga utvrditi tačne uzroke i motive ovog čina.

Tužilaštvo je konstatovalo da opisani događaj ima obileža krivičnog dela iz člana 201. KZ FBiH, odnosno ‘terorizma’. Uviđaj je još u toku radi utvrđivanja uzroka i motiva – rekao je Beganović. rekao nam je.T

Napadač je ušao u policijsku stanicu i nožem prvo napao jednog policajca, koji je odmah podlegao povredama. Zatim je napao drugog, koji je teško povređen i odmah prevezen u Kantonalnu bolnicu „Dr. Irfan Ljubljankić“ te je stabilno.

Klix navodi da je napadač pre napada na policijsku stanicu slao čudne poruke poznanicima opraštajući se od njih. Oni koji su ga poznavali navode da je bio sklon i religijskom ekstremizmu.

Otkriveni identitet ubijenog policajca

Kako je ekipi „Avaza“ potvrđeno ubijeni policajac je Ognjen Maran iz Bosanskog Novog, dok je ranjeni policajac Avdo Hasanović iz Bosanske Krupe.

Na ulicama Bosanske Krupe od rano jutros veliki je broj policije, na terenu su pripadnici Specijalne jedinice, uniformisane policije, kao i inspektori MUP-a USK. Napadač je odmah uhapšen.

Ministar policije USK: Ovo je alarm

Ministar policije Unsko-sanskog kantona Adnan Habibija sinoć je stigao u Bosansku Krupu, gde je ubijen jedan policajac, a drugi teško ranjen.

Habibija je izrazio saučešće porodici ubijenog policajca.

– Šta reći osim da je ovo jedna velika tuga. Ono što nas je posebno sve iznenadilo jeste da se radi o maloletnom počinitelju koji se usudio ući u policijsku stanicu i napasti policijske službenike. Mislim da je stvarno ovo jedan alarm, gde se trebamo kao društvo zapitati šta se sve događa ovde – kazao je.

Dodao je da policija i tužilaštvo USK rade svoj deo posla, da je sa slučajem upoznato i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine te izrazio nadu da će istraga ponuditi i neke dodatne detalje.

Na pitanje kako komentariše podatak da je napadač maloletan, ministar policije USK je kazao: „Ljudski kada gledate, da li biste vi očekivali da će vas 14-godišnjak napasti nožem? Tragično je da je policajac preminuo.“

Gradonačelnik: Šokirani smo

Nedugo nakon sinoćnjeg napada medijima se u Bosanskoj Krupi obratio gradonačelnik tog grada Armin Halitović.

– Šta god da kažemo za ovo što se desilo u Bosanskoj Krupi je i malo i puno. Mi smo jedan tolerantan i miran grad, i ovo što se desilo nas je sve zaista šokiralo. Jednostavno ne možemo da verujemo da se to desilo u Bosanskoj Krupi, jer ovo je grad u kojem nema nekih većih problema – rekao je Halitović.

Rekao je i da se nada da će nadležni uraditi svoj deo posla i da će se provesti sve moguće istrage o ovom događaju.

– Ja pozivam i građane da ostanu mirni i da ne podležu bilo kakvim pričama, kojih će sigurno biti. Pozivam ih da prate portale umereno i da sve komentare koji se daju na ovakvu strašnu stvar, koji znaju biti zlonamerni, uzimaju s rezervom – dodao je. Halitović je rekao i da je reč o „nenormalnim okolnostima“, te se obratio i porodicama žrtava.

– Izražavam saučešće porodicama stradalih i drugom policajcu želim brz oporavak – dodao je gradonačelnik Bosanske Krupe.

Na pitanje o tome šta očekuje u narednim danima, Halitović kaže kako će biti „turbulentno“, ali i podseća da „ovakve situacije u Bosanskoj Krupi nije bilo i nadam se da više nikada neće biti.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter