Izvor: p
25.10.2024 u 10:59
0

ZAŠTO SMO ZABORAVILI MUŠMULE : Ovo nepravedno zapostavljeno voće veoma je moćno za zdravlje

Mušmule su bogate vitaminima, a nepravedno zaboravljene.

Ovo voće dobro utiče na probavu, podiže imunitet, povoljno deluje na kožu i kosu…

Mušmula je neobično voće, karakterističnog ukusa i specifične teksture, poreklom iz jugoistočne Evrope i zapadne Azije.

Vekovima je cenjeno zbog svojih nutritivnih svojstava.

Iako je danas manje poznato, sve se više vraća u ishranu pa i u kozmetiku, zahvaljujući svojim nutritivnim prednostima.

Plod im je okrugao, braon boje, sa pet karakterističnih „zuba“ na vrhu. U početku su tvrde i gotovo nejestive, ali postaju ukusne tek kada sazru, odnosno postanu mekane i smežurane.

Ovaj proces zrenja je presudan za njihovu potrošnju, jer tada voće dobija sladak i delikatan ukus.

Iako na prvi pogled mušmule mogu delovati neugledno i neprivlačno, iza njihovog izgleda krije se mnoštvo hranljivih materija koje blagotvorno utiču na organizam.

Sezona mušmula počinje u kasnu jesen, obično u oktobru i novembru, kada se plodovi beru, ali svoj najbolji ukus dobijaju tek posle prvih mrazeva.

Zato se često kaže da su mušmule „zimsko voće” – voće koje je najbolje jesti kada je već prezrelo. Kada se uberu, obično se ostavljaju na hladnom i suvom mestu da sazru. Posle nekoliko nedelja ili meseci postaju mekane i spremne za konzumaciju.

Plodovi se mogu kuvati ili peći i koristiti u raznim jelima, kao što su kompoti, džemovi, marmelade ili sosovi. Njihova slatko-kisela nota daje poseban ukus desertima, a često se kombinuju sa jabukama, kruškama i drugim voćem.

Listovi mušmule takođe imaju lekovita svojstva i mogu se koristiti za pravljenje čaja koji pomaže kod smetnji u varenju i jača imunitet.

Nešto ređe mogu se sušiti za konzumaciju tokom zime, na sličan način kao suve šljive ili smokve.

Sadrže visok udeo dijetalnih vlakana, koja pomažu u regulisanju digestivnog sistema i sprečavanju zatvora.

Zbog svojih prirodnih laksativnih svojstava, često se preporučuju osobama sa problemima sa varenjem.

Ovo voće je bogato vitaminom C koji je neophodan za jačanje imuniteta i zaštitu organizma od infekcija. Vitamin C takođe pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i štiti ćelije od oksidativnog stresa.

Zbog niskog glikemijskog indeksa, mušmula je pogodna za osobe sa dijabetesom jer ne izaziva nagli porast šećera u krvi.

Mušmule imaju blago diuretičko dejstvo, koje podstiče izlučivanje viška tečnosti i toksina iz organizma i na taj način doprinosi detoksikaciji.

Osim što su korisne u ishrani, mušmule se sve više koriste u kozmetičkoj industriji.

Ekstrakti plodova i semena mušmule bogati su antioksidansima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, što ih čini odličnim za negu kože i kose.

Ekstrakti mušmule pomažu u borbi protiv starenja kože, stimulišu proizvodnju kolagena i štite kožu od štetnih uticaja okoline.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter