Izvor: glosy
18.11.2024 u 18:27
0

11 NAMIRNICA KOJE IMAJU VIŠE VITAMINA C NEGO CITRUSI: Za zdravo telo, čelični imunitet i blistavu kožu

Vitamin C se u u prirodi može naći u voću, povrću i začinskom bilju i spisak hrane koja obiluje njim je poduži, ali malo je poznato gde ga zapravo ima najviše.

Kada pomislimo na vitamin C, prva asocijacija su limun pomorandža, citrusne voćke poznate po visokom udelu ovog antioksidansa poznatog i kao askorbinska kiselina.

Međutim, citrusi nisu najbogatiji izvor vitamina C u prirodi – 100 g limuna sadrži 53 mg, a pomorandže 53,2 mg, odnosno neznatno više, prema podacima platforme FoodData američkog Ministarstva poljoprivrede.

Zapravo postoji mnogo namirnica koje daleko (neke i višestruko!) premašuju limun i narandžu po količini vitamina C.

Zašto je vitamin C u ishrani važan?

Kako organizam ne proizvodi vitamin C, njega je neophodno uneti spolja, najbolje kroz ishranu. Može se naći u nizu namirnica od voća i povrća do začinskog bilja, a igra niz bitnih uloga u telu, od kojih su samo neke:

  • učestvuje ujačanju imuniteta
  • važan je za proizvodnju kolagena
  • bitan je za metabolizam
  • učestvuje u sintezi hemoglobina
  • značajan je i u metabolizmu holesterola.
  • Naučna istraživanja dokazala su da je vitamin C važan za normalan vid i da je posebno vitan za astmatičare, ima protivupalno dejstvo, učestvuje u sintezi neurotransmitera, apsorpciji hrane, a ukoliko ga je u organizmu premalo može da dođe do razvoja skorbuta.
  • Vitamin C ima antioksidansno svojstvo, učestvuje u razvoju i održavanju vezivnog tkiva, u čijoj je osnovi kolagen, pa doprinosi i bržem zarastanju rana, mladolikom izgledu, zdravoj koži itd. On, uz to, snižava nivo holesterola u krvi, a deluje i kao zaštitnik drugih vitamina. Na primer, ova vitamin brani vitamin A i vitamin E od negativnih efekata oksidacije.
    Hrana koja sadrži više vitamina C nego limun i pomorandža:
  • (*količina vitamina C u 100 g ploda)
    • Jagode – 58,8 miligrama vitamina C
    • Prokelj – 85 miligrama vitamina C
    • Brokoli – 89,2 miligrama vitamina C
    • Kivi – 92,7 miligrama
    • Kelj – 120 miligrama vitamina C
    • Paprike babure – 127, miligrama vitamina C
    • Peršun – 133 mg vitamina C
    • Čili paprike – 143,7 miligrama vitamina C
    • Majčina dušica – 160 miligrama vitamina C
    • Crna ribizla – 181 mg vitamina C
    • Šipak – 426 mg vitamina C
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter