Izvor: alo.rs
08.10.2024 u 16:38
0

Na ovo smo dugo čekali: OTVARA SE SPECIJALNI SUD ZA REŠAVANJE OVIH PITANJA

Cilj Apelacionog centra Evropa je da smanji opterećenje regulatorima u rešavanju žalbi na kršenje politike na platformama društvenih medija.

Korisnici Facebook-a, TikTok-a i YouTube-a uskoro će moći da se obrate Apelacionom centru Evrope, nezavisnom telu, da podnesu žalbu na odluke o kršenju politike ovih platformi.

Organizacija je u utorak objavila da je dobila zeleno svetlo od irskog regulatora Coimisiun na Mean da bude sertifikovana prema pravilima platforme EU, Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), kao takozvano telo za vansudsko rešavanje sporova.

Coimisiun na Mean je zadužen za nadgledanje usklađenosti platformi sa DSA u Irskoj. Većina najvećih Big Tech kompanija ima sedište u Dablinu.

Cilj Apelacionog centra je da obezbedi alternativu – često skupim i dugotrajnim pravnim putevima za obeštećenje –  navodi se u njegovom saopštenju, i da smanji teret za regulatore i sudove.

Moći će da odluči da li su odluke platformi u skladu sa njihovim politikama sadržaja, uključujući sve principe koji se primenjuju na te politike u vezi sa ljudskim pravima.

U početku će se baviti sporovima ljudi i organizacija u EU, a samo sa Fejsbukom, TikTokom i Jutjubom, sa ciljem da se vremenom doda više.

– Tim eksperata će primeniti ljudski pregled na svaki slučaj –  navodi se u njihovom saopštenju, dodajući da će imati stručnost u određenim regionima, jezicima i oblastima politike.

– Novi pejzaž rešenja sporova u Evropskoj uniji ima ogroman potencijal da osnaži ljude i zajednice omogućavajući im da ospore odluke o sadržaju na platformama društvenih medija – rekao je Tomas Hju, njegov izvršni direktor.

Centar će biti smešten u Dablinu, a prvi sporovi korisnika društvenih medija očekuju se pre kraja ove godine.

Kada bude pokrenut, Centar će se finansirati putem taksi koje se naplaćuju kompanijama društvenih medija za svaki slučaj. Korisnici koji podignu spor platiće samo simboličnu taksu, koja se vraća ako je odluka Apelacionog centra u njihovu korist.

DSA – koji je počeo da se primenjuje na sve online platforme prošlog februara – obavezuje platforme da preduzmu mere za moderaciju sadržaja i transparentnost.

Evropska komisija je do sada označila 25 online platformi i pretraživača kao Veće Online Platforme jer dostignu prag od 45 miliona aktivnih korisnika mesečno.

Komisija nadgleda usklađenost pravila za najvećih 25 kompanija, dok se manjim kompanijama bave nacionalni regulatori. Izvršna vlast EU je do sada podnela brojne zahteve za informacijama, kao i istrage o usklađenosti AliExpress-a, Meta-e, TikTok-a i X-a, piše Euronjuz.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter