Izvor: BSC HAPPY/TELEGRAF
28.12.2023 u 17:31
0

NIŠTA JE NE MOŽE ZAUSTAVITI: Veštačka inteligencija sada može da ČITA I MISLI!

U svetu tehnologije, gde inovacije konstantno pomeraju granice mogućeg, australijski istraživači su postigli značajan napredak u oblasti veštačke inteligencije. Razvili su sistem pod nazivom DeWave, koji predstavlja prvu tehnologiju sposobnu da prevede misli u tekst bez potrebe za hirurškim zahvatima. Ova tehnologija, koja koristi elektroencefalogram (EEG) za snimanje moždanih talasa, obećava značajan napredak u komunikaciji za osobe sa ograničenim govornim sposobnostima, poput pacijenata koji su doživeli moždani udar ili su paralizovani.

Istraživački tim sa Univerziteta Tehnologije u Sidneju (UTS), pod vodstvom računarskog naučnika Chin-Teng Lina, uspešno je testirao DeWave na grupi od preko dvadeset ispitanika. Ispitanici su čitali tekst u tišini, dok je EEG kapa zabeležila njihove moždane talase, koje je sistem zatim dekodirao u tekst. DeWave tehnologija, iako trenutno postiže preciznost od nešto više od 40% prema jednom od dva seta metrika, već pokazuje napredak u odnosu na prethodne standarde za prevod misli iz EEG zapisa, sa poboljšanjem od 3%.

U TOKU JE ČETVRTA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA! Evo šta nam donosi!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter