Izvor: happyBSC
07.09.2020 u 14:50
0

NOVITETI U PROTETICI Elektronska koža oseća bol

Elektronska koža već može reagovati na dodir, ali ne baš tako dobro na udarce ili opekotine koje uzrokuju bol. To je problem za protetiku i robote koji bi trebalo da imaju „ljudsku“ reakciju, međutim, čini se da je rešenje na vidiku.

Elektronska koža bi mogla da postane osetljivija u budućnosti nakon što su istraživači s australijskog Univerziteta RMIT razvili veštačku kožu koja reaguje na bol kao i ljudska. Ova vrsta veštačke kože šalje gotovo istovremeno fidbek ukoliko dođe do povećanja pritiska na nju ili pak povećanja temperature koje bi uzrokovalo bol kod čoveka.

Prototip je napravljen od rastezljive i ekstremno tanke elektronike sa slojevima koji su osetljivi na pritisak i temperaturu, kao i slojem memorijskih ćelija koje imaju funkciju moždanih. Tehnologija bez problema može razlikovati nežan dodir i udarac. Dizajn oponaša neurone, neuralne puteve i receptore koji su ključni za ljudska osetljiva.

Projekt je još uvek daleko od upotrebe u proizvodnji praktičnih proizvoda, ali je potencijalna upotreba jasna. Protetička ruka bi mogla bolje da replicira osećaj i tako zaštititi ljude od opasnosti. Takođe, roboti bi mogli izgledati manje „strašno“ jer bi izgledali više kao ljudi, piše „Engadget“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter