Izvor:
05.09.2019 u 14:29
0

FESTIVAL FILMA U LESKOVCU: Milos Biković otvara LIFFE 18. septembra

Miloš Biković, jedan od najpoznatijih mladih glumaca otvoriće Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE 18. septembra u Leskovcu, najavili su danas organizatori u beogradskoj Kombank dvorani.

Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra istakla je zadovoljstvo što festival ima mogućnost da se u Beogradu predstavi kao festival koji je relativno mlad po godinama trajanja, ali po značaju sve prepoznatljiviji i važniji.

– Zahvaljujući našim sponzorima i gradu Leskovcu, nismo više mala lokalna priredba, nego festival koji izaziva pažnju u celom regionu. Leskovac je grad koji se dugi niz godina prepoznaje po dobroj hrani i takvoj vrsti manifestacija, ali je zahvaljujući našem festivalu LIFFE, Leskovac dobio još jedan brend značajan na kulturnoj mapi dešavanja na šta smo posebno ponosni – kazala je Conić.

Darko Bajić, umetnički direktor festivala istakao je da je i duh stanovnika Leskovca doprineo tome da festival traje godinama i da mu se svi rado vraćaju.

– Toplina, gostoljubivost i vedar duh Leskovčana su nešto što osećam ne samo ja, nego i preko stotinu reditelja i ljudi iz sveta filma koji su bili na festivalu i ponovo bi da se vrate. Uspeli smo svi zajedno da stvorimo jednu filmsku porodicu i time omogućimo stvaranje festivala koji je izuzetno kvalitetan, i koji vrlo pažljivo birajući filmove stvara konkurenciju ali i mogućnost da gledaoci na najbolji mogući način vide šta koja zemlja iz regiona nudi i na koji način ide korak napred – kazao je Bajić.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja biće uručena nagrada "Živojin Žika Pavlović" glumcu Bogdanu Dikliću ovogodišnjem laureatu, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Prema rečima organizatora, Diklić je kao jedan od najeminentnijih glumaca sa ovih prostora ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu, i time zaslužio glavno priznanje festivala koje nosi ime našeg proslavljenog sineaste Živojina Žike Pavlovića.

Ceremonija svečanog otvaranja počeće u sredu, 18. septembra u 19 sati, u Narodnom pozorištu u Leskovcu, nakon koje će u okviru Takmičarskog programa biti prikazan rusko – srpski film "Balkanska međa" reditelja Andreja Volgina, u kojem glavne uloge tumače srpski glumci Miloš Biković, Milena Radulović, i Gojko Mitić, i ruski Anton Pampužnjij, Goša Kucenko, Sergej Šakurov, i Sergej Garma.

Pored "Balkanske međe" koja otvara festival i Kusturičinog filma "Pepe, jedan uzvišeni život" koji će biti prikazan van konkurencije poslednjeg dana festivala, za nagrade za najbolju režiju takmičiće se još pet domaćih filmova: "Pijavice" Dragana Marinkovića, "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog, "Ajvar" Ane Marije Rosi, "Šavovi" Miroslava Terzića i "Delirijum tremens" Gorana Markovića.

Takođe, u okviru glavnog festivalskog programa biće prikazano devet regionalnih filmskih ostvarenja, osam u takmičarskom programu i crnogorski film "Poslednji Yu filmski romantik" Radoslava Stanišića, koji će biti prikazan van takmičarske selekcije.

Film "Sin" rediteljke Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, kao i slovenački "Glumim, jesam" Miroslava Mandića imaće srpsku premijeru upravo u Leskovcu.

Dugometražni igrani film "Sin" režiserke Ines Tanović otvorio je 25. Sarajevo Film Festival.

Reč je o njenom drugom po redu dugometražnom igranom filmu u karijeri, koji govori o unutrašnjim problemima usvojenog osamnaestogodišnjaka, ali i o Sarajevu i životnim problemima uopšte.

"Glumim, jesam" Miroslava Mandića je koprodukcijski projekat Slovenije, BiH i Hrvatske, i govori o životu i radu profesionalnih glumaca.

U filmu glumi i hrvatski glumac Goran Bogdan.

Publika će moći još da pogleda i hrvatske filmove "Poslednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine i "Osmi povjerenik" Ivana Salaja, film "Posledice" u režiji slovenačkog reditelja Darka Štantea, "Ti imaš noć" Ivana Salatića iz Crne Gore, severno-makedonski "Gospod postoji, njeno ime je Petrunija" Teone Mitevske, koji je srpsku premijeru imao na ovogodišnjem Palićkom festivalu, i film "Sam samcat" Boba Jelčića iz Bosne i Hercegovine.

O nagradama za najbolje filmove, režiju i glumce dvanaestog LIFFE festivala odlučivaće tročlani žiri u sastavu: reditelj Vinko Brešan iz Hrvatske, reditelj Nenad Dizdarević iz Bosne i Hercegovine, i glumica Bojana Maljević iz Srbije.

Van takmičarke konkurencije, na festivalu će biti prikazane pilot epizode četiri serije: "Biser Bojane 2" u režiji Mime Karadžića, "Grupa" Uroša Tomića, "Dug moru" Gorana Gajića, i "Senke nad Balkanom 2" Dragana Bjelogrlića.

Brižljivo odabran prateći program Leskovačkog internacionalnog festivala odvija se kroz projekcije studentskih filmova iz regiona, tribinske, književne i galerijske događaje, koji često u fokusu imaju profesionalni rad Živojina Žike Pavlovića.

Projekcije studentskih filmova iz Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske održavaće se od 19. do 21. septembra.

Tribinski program "Predstavljamo u krupnom planu" predstaviće profesionalne karijere uglednih filsmkih stvaraoca Bogdana Diklića, Miloša Bikovića, Tonija Mihajlovskog i Gorana Bogdana.

Promocija nove knjige u izdanju Filmskog centra Srbije, "Sjaj crnog" Veljka Radosavljevića prvi put će biti održana van Beograda u okviru ovog festivala.

Reč je o vrednoj studiji koja se bavi fenomenom crnog talasa u istoriji srpskog filma. Takođe, biće predstavljena i sjajna monografija o Nebojši Glogovcu autorke Tatjane Nježić, kao i knjiga "Rečnik profesije" Bora Draškovića.

U toku trajanja festivala publika će moći da pogleda nekoliko odabranih izložbenih postavki: izložbu autorke dr Zoje Bojić "Živojin Žika Pavlović, crteži i islike"; izložbu "Nebojša Glogovac" Maje Medić; "Portreti glumaca" Nebojše Jakšića, kao i izložbu "Godine LIFFE-a", autora Dragana Jovića i Darka Zloporubovića.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter