Izvor:
05.03.2019 u 13:11
0

MARTOVSKI FESTIVAL: Očekuje nas bogat filmski program!

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznatiji kao Martovski festival, biće održan od 27. do 31. marta u Domu omladine, a gost 66. izdanja biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović.

U pet dana festivala publika će imati prilike da vidi bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: Dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film.

Ove godine je za takmičarsku selekciju prijavljeno blizu 4.000 domaćih i inostranih filmova.

Respektabilna ekipa domaćih profesionalaca odabraće filmove koji će se takmičiti za Grand Pri festivala, u pojedinačnim kategorijama.

Ovogodišnji selektori programa su filmska rediteljka i video art umetnica Marta Popivoda, producentkinja Jovana Nikolić, rediteljka Čarna Manojlović, vizuelna umetnica Ana Nedeljković, filmski snimatelj Nemanja Jovanov, dramaturg Kristina Ðuković i reditelj Darko Lungulov.

Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik odbora Martovskog festivala, kazao je da istorija te filmske smotre obavezuje njegove organizatore.

– Zahvalio bih se Milošu Avramoviću i Maši Nešković, našim mladim talentovanim autorima koji su sprečeni zbog svojih obaveza nisu u mogućnosti da budu članovi odbora festivala. Imamo nova dva člana odbora: Ivu Plemić Divjak i Vasilija Nikitovića. To su takođe vredni ljudi iz sveta filmske umetnosti – kazao je Mladenović.

Napomenuo je da je nova umetnička direktorka festivala Sonja Ðekić koja će zameniti Marka Popovića.

– Popović je živeo za ovaj festival i mnogo uticao na njegov kvalitet, ali je zbog privatnih obaveza morao da prekine svoj rad kao umetnički direktor. Sonja Ðekić je veliki posao uradila u prethodna dva meseca i drago nam je što imamo tako dragoceno pojačanje – kazao je Mladenović.

Gost 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će našoj publici predstaviti svoje novo delo, polučasovni dokumentarni film "Duh vremena".

Ovo ostvarenje je nastalo na osnovu izložbe "Gradovi u pokretu" koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Otomanskog carstva.

Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma Nataša Mišković takođe će biti gošća festivala.

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, kazao je da je siguran da nas očekuje izuzetan festival, jer organizaciju celog događaja Dom omladine radi na fantastičan način.

– Sekretarijat za kulturu je ove godine za organizaciju i produkciju festivala odvoji osam miliona dinara, što je dva miliona više nego prošle godine. Naš cilj je da festival bude što bilji u verujem da ćemo u tome uspeti – kazao je Karl

Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera "Trst, Jugoslavija" imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostavrenje italijanskog reditelja pod nazivom "Zajednica" imaće srpsku premijeru u okviru programa ovogodišnjeg festivala.

Meditativni dokumentarni esej "Mostovi vremena" publici Martovskog festivala približiće malo poznatu generaciju filmskih pesnika kojoj pripadaju Kristin Briede i Audrius Stonis.

Oba autora pripadaju takozvanom Baltičkom novom talasu.

Stonis će biti gost festivala.

Posle Sandensa, IDF-e, Venecije i lajpciga, novo ostvarenje čuvenog ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog "Akvarela" biće premijerno prikazano u okviru festivala.

Film predstavlja vizuelno putovanje kroz mocvh vode.

Iz Belgije na ostvarenje stiže novo animirano ostvarenje "Kakav veličanstven kolač" kreativnog dvojca Eme de Staf i marka Džejmsa.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter