Izvor: bsc happy
03.07.2024 u 13:09
0

RAZGOVOR SA PETROM SAVIĆEM: Oglasio se povodom premijere njegovog filma „Ispovest“

Poslednji pečat Tanasija Uzunovića

U Velikoj sali tivatskog Centra za kulturu u nedelju 7.jula biće premijerno prikaz kratkometražni igrani film
“ Ispovest“ mladog beogradskog autora Petra Savića.    Premijeru ovog uzbudljivog trilera,  sa puno obrta i neočekivanim  završetkom pratiće i poseban omaž posvećen prošle godine preminulom glumcu Tanasiju Uzunoviću. Sve to je povod za razgovor rediteljom i scenaristom  Petrom Savićem (29).
Tanasije Uzunović odigrao je poslednju glavnu ulogu u životu baš u vašem  igranom filmu. Ukratko opišite nam saradnju sa ovim bardom glume?
– Iako već u poznim godinama, i  očitom borbom sa zdravstvenim problemima, Tanasije Uzunović je pokazivao strast, požrtvanost i energiju sa kojom se nisam sreo ranije. Već za vreme prve generalne probe, Tanasije je već naučio ceo scenario bez greške, što iz mog iskustva je velika retkost. Kao mladom režiseru, moje divljenje ovom glumačkom velikanu i njegovom profesionalizmu zamalo nije sputalo moju mogućnost da delujem kao režiser filma.
Kojeg žanra je  film? Opišite nam  ukratko radnju filma?
– Žanr filma je triler, čiju radnju bi ukratko opisao kao ispovest  hladnokrvnog ubice.
Ko je učestvovao u realizaciji ovog ostvarenja?
– Scenario za film sam napisao u saradnji sa mojom devojkom Ksenijom Daković, pre nekoliko  godina. Sto se tice  produkcije, u njoj je ucestvovalo petnaest ljudi (ukljucujuci i glumce) kojima sam beskrajno zahvalan.
Ko vam je bio uzor u snimanju ovog filma?
instagram
– Ovaj film se uglavnom oslanja na dijalog umesto akcije. Zadržati pažnju publike kod takvog filma je teže nego sto zvuči. Zbog toga sam se posvetio proučavanju filmskog jezika u ostvarenjuma koja se više oslanjaju na dijalog. To su uglavom filmovi adaptirani po scenarijima pozorišnih predstava. Što se tiče direktnog uzura, mislim da je to više došlo podsvesno od konzumacije različitih medija triler žanra.
Dali ste u kontaktu sa vašim kolegama sa klase sa SAE instituta? Objasnite nam i kakva je akademska ustanova?
– I dalje sam u kontaktu sa nekim kolegama sa SAE  filmskog instituta. Akademska ustanova na Middleseksu/SAE institutu je takva da je akcenat uglavnom na praksi i radu a manje na teoriji. Za ispite smo imali praktične radove počevši od kratkih filmova, dokumentaraca, muzičkih spotova i reklama i na kraju pisanih eseja.
Poznati ste i kao pisac romana „Jesenjeg kita“, psihološkog trilera. Šta možemo novo očekivati iz vaše radionice.
– Trenutno radim na ambicioznijem projektu, naime u pitanju je scenario za dugometrazni film. Iako sve podje po planu, mozda se opet nadjem u ulozi režisera.
Biografija
Petar Savić, rođen je1994. godine u Šapcu, Srbija, diplomirao je na Univerzitetu za film  i režiju (Middlesex University, London). Specijalizovao se za pisanje scenarija i drama. Autor je nekoliko scenarija za kratak film. Scenario za film “ Priznanje“ nagradjen je na festivalu kratkog filma u Motovunu, Hrvatska. Srednju školu završio je delom u Beogradu a delom u Sjedinjenim američkim državama, država Teksas, Galveston, gde je potvrdio svoj talenat i interes za pisanje. Roman „Jesenji kit“je napisao  i objavio u originalnoj verziji  na engleskom jeziku (The Whale of Autumn).  Potom je ovaj roman  preveden i objavljen na srpskom jeziku.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter