Izvor: tanjug
31.01.2021 u 15:55
0

IKEA SPASAVA ŠUME! Kompanija kupila 11 000 hektara u Džordžiji

Investiciona grupa švedskog maloprodajnog giganta Ikee kupila je zemljište pod šumom u jugoistčnoj Džordžiji kako bi zaštitila šumu od krčenja i njen raznovrstan životinjski i biljni ekosistem od istrebljenja.

Ingka grupa, koja poseduje i upravlja većinom Ikea prodavnica, kupila je 10.840 hektara zemlje u blizini sliva reke Altamaha, saopštila je kompanija, prenosi američka televizija SI-En-En (CNN).

-Zaista verujemo da je moguće odgovorno gazdovanje šumama i vidimo veliki deo naše odgovornosti prema zemlji koju posedujemo – a samim tim i prema planeti – u obnavljanju šuma i većoj sadnji od seče- izjavio je direktor Ingka Investmentsa Krister Matson za CNN.

PROČITAJTE I:

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Još 1.366 novih slučajeva

DOJČE VELE: Ko može da putuje iz Srbije u Nemačku?

SUDIJA UPRAVNOG SUDA SLAĐANA BOJOVIĆ NAĐENA MRTVA U SVOM STANU: Na telu nema povreda

Na zemljištu, kupljenom od neprofitne organizacije Fond za zaštitu, živi više od 350 biljnih i životinjskih vrsta, među kojima su i ugroženi dugolisni bor i velika suvozemna kornjača (gopher tortoise) koje su sada zaštićene.

Pre evropskog naseljavanja Severne Amerike, šuma dugolisnog bora prostirala se na više od 90 miliona hektara od južne Virdžinije do Floride i na zapadu do Teksasa. U DŽordžiji je ovo drvo dominiralo u južnom delu države.

SAZNAJTE JOŠ I: 

SINIŠA MALI: U Francuskoj nam predstavljaju idejna rešenja za metro

U ZEMUNU ZAUSTAVLJEN MLADIĆ I URAĐEN MU TEST NA DROGU: Utvrđeno mu prisustvo kanabisa u organizmu

REVAKCINACIJA POČINjE 8. FEBRUARA: U Beogradu vakcinisano više od 100.000 ljudi

DOKTORKA GLIGIĆ OTKRILA DA LI VAKCINE UTIČU NA POTOMSTVO: Ljudi ne bi trebalo da se plaše

Međutim, ostalo je manje od 4,0 posto površine pod tom šumom zbog krčenja zemljišta radi razvoja poljoprivrede i suzbijanja požara, prema američkoj Službi za riblji i životinjski svet.

Matison je naveo da će Ikea pružati podršku lokalnim ekonomijama koje se oslanjaju na drvnu industriju i da će javnost imati pristup većem delu šume u rekreativne svrhe.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter