Izvor: happybsc
14.06.2020 u 10:30
0

KOLIKO KOŠTA LJUDSKI ŽIVOT Preživeo koronu, a onda je dobio račun za bolničko lečenje…

Kada se krajem decembra pojavila, a u februaru krenula svoj pohod na Evropu, korona je otvorila ključno pitanje evropskog zdravstva – od toga koliko su bolnice opremljene i spremne da se suoče sa pandemijom do toga koliko svaki stanovnik Evrope a onda i sveta, ima pristup zdravstvenoj nezi.

POZNATI NEMAČKI VIRUSOLOG UPOZORAVA: SUPERVAKCINE PROTIV KORONE MOŽDA NIKADA NEĆE NI BITI!

Ispostaviće se da je jedan najboljih medicinskih sistema u Evropi, pa i u svetu, italijanski i to baš onaj u Milanu gde su hiljade dolazile na lečenje iz inostranstva, pao na testu nemoćan da se izbori ne samo sa brojem pacijenata nego i sa opsežnom procedurom oko medicinskih osiguranja i nedostatkom preventivne nege odnosno domova zdravlja preko kojih bih, kako kaže struka, mogao posredno biti sprečen ulazak korone u velike bolničke komplekse i tako ekspanzivno širenje zaraze. Ovakom scenariju najbolje su odoleli zdravstveni sistemi koji počivaju na starom socijalističkom sitemu zdravstva, ponovio je više puta tokom korone prof. dr Nestrović gostojući na HappyTV a sa time se složila struka i u inostranstvu.

VUČIĆ: Plaši me drugi talas korone na jesen, ali ćemo je dočekati spremni!

A u Americi – novi šok!

Zastrašujuće visoki bolnički računi za lečenje u američkim bolnicama pa samim time i za lečenje korone, otvorili su ponovo pitanje šta da radi čovek u Americi kad se razboli a nema medicinsko osiguranje? Koliko je obolelih od korone u Americi zbog visokih troškova lečenja ostalo „ispod radara“?

Ko će platiti račune izlečenih ili preminulih od korone koji iznose i nekoliko stotina hiljada dolara i kako?

Majkl Flor, nazivan i medicinskim čudom, duga dva meseca borio se sa koronavirusom u bolnici u Sijetlu, u američkoj državi Vašington. Time je postao najduže lečeni američki pacijent od kovid-19 koji je uspeo da preživi.

Prošao je kroz svaki deo intezivne nege, nekoliko puta su ga otpisali, medicinske sestre obaveštavale su više puta porodicu da se pripremi na najgore, a on je ipak preživeo. Lečio se u Švedskom medicinskom centru, ogromnom bolničkom kompleksu koji nosi naziv po svom osnivaču, Šveđaninu imigrantu i u kom se leče najteži slučajevi obolelih od kovid-19. I preživeo, potpuno se oporavivši.

Ali ovih dana 70-godišnjem Floru, u jeku demonstracija koje su od Sijetla napravile malo bojno polje i stvorile autonomnu oblast demonstranata u samom gradu, stigao je i bolnički račun za njegovo, kako ondašnji mediji pišu, „čudesno ozdravljenje“.

Račun, odštampan precizno i uredno sa svim stavkama na 181 strani iznosi – 1 MILION DOLARA!

Da je nešto trulo u američkom zdravstvenom sistemu, sa komplikovanim i često nedostupnim procedurama oko dobijanja zdravstvenog osiguranja, zbog čega 44 miliona Amerikanaca nema nikakav pristup zdravstvenoj nezi ili prevedeno u brojke – jedna trećina stanovništva nema mogućnost da se leči, pokazala je upravo i epidemija korone. 

Skoro 10.000 dolara koštao je Florov dan lečenja u ovoj bolnici. U bolnici je proveo 62 dana. Skoro mesec dana od toga je proveo na respiratoru, svaki dan u kome mu je disanje bilo potpomognuto ovom mašinom koštalo ga je 2.835 dolara, po danu. Kad su ga vraćali iz kliničke smrti, to mu je ispostavljeno na 20 stranica računa i sa dodatnom stavkom od 100.000 dolara.

RATNA ZONA SIJETL: Vojska spremna da krene na narod! (VIDEO, GALERIJA)

Florov slučaj pokazao je kako izgleda čudovište zvano „američki zdravstveni sistem“.

Kada se epidemija koronavirusa preselila u Sjedinjene Države, američke osiguravajuće kuće koje se bave medicinskim osiguranjem tražile su odmah reagovanje vlade. Kongres je u tu svrhu izdvojio čak 100 milijardi dolara, kako bi se pokrili troškovi osiguranja za obolele od kovid-19. Da li će i Flor uspeti da se izbori sa svojim osiguranjem kojeg kako kaže, srećom, ima – ostaje na osiguravajućoj kući i njemu. Za milione Amerikanaca, bez osiguranja, lečenje je i dalje ostaje nedostižan san.

– Strah od socijalizma uvek nas je sprečavao da garantujemo potpunu medicinsku negu za sve, kaže sam Majkl Flor.

Sjedinjene Američke države koje su prešle brojku od 2,1 milion zaraženih i preko 100.000 mrtvih od koronavirusa, uprkos najsavremenijoj medicinskoj opremi, i dalje su zemlja u kojoj, kako govori statistika, osim pomenutih 44 miliona stanovnika koji nemaju nikakvo medicinsko osiguranje, još 38 miliona ima samo osnovno što znači da im osiguranje ne pokriva, primera radi, operaciju slepog creva ili polomljenu nogu. Procenjuje se da u Americi dnevno 30.000 ljudi umire jer nema pristup zdravstvenoj nezi. Pola miliona porodica svake godine proglasi bankrot zato što se neko od članova porodice razboleo i moraju da plate astronomske račune za lečenje.

Jedan od pet Amerikanaca nikad u životu neće kupiti lek jer nema novca da ga kupi niti osiguranje koje to pokriva.

U međuvremenu, 600 medicinskih radnika je u Americi već izgubilo život zbog korone. Kako je u Americi gotovo sve privatizovano, pa samim time i domovi za stare i nemoćne, testiranje u okviru takvih ustanova nije pokriveno osiguranjem. Samim time hiljade američkih negovatelja koji rade u takvim domovima nikad nisu testirani na koronu niti se testiraju štićenici ukoliko to sami nisu spremni da plate. Skoro 32.000 starijih osoba koje su bile u američkim domovima za stare dosad je preminulo od koronavirusa.

Testovi za koronu koji sežu i preko 1.000 dolara nedostižni su za stanovnike ove zemlje u kojoj se broj nezaposlenih popeo na istorijski nivo, a recesija već odavno zakucala na vrata, što je, između ostalog, dovelo i do velikih demonstracija, potom ubistva Džoržda Flojda koje je izazvalo najveće proteste u modernoj američkoj istoriji.

AMERIKA GORI! POLICIJA UBILA NENAORUŽANOG AFROAMERIKANCA! Nemiri u ekspanziji!

Za Evropljane, a samim time i nas, potpuno nezamislivo stanje da vas odbiju u hitnoj pomoći jer nemate medicinsko osiguranje ili da ne možete dobiti medicinsku negu ni pod kojim uslovima, pokazuje da američko društvo, hvaljeno kao najbolje na svetu, zapravo je nehumanije od mnogih drugih društava koje je njihova administracija tokom godina nazivala diktatorskim.

SMENJEN MINISTAR ZDRAVLJA! Iznosio kontroverzne podatke o broju preminulih od korone!

Najnovija istraživanja ipak pokazuju neverovatnu stranu američkog društvenog sistema koji počiva u najvećoj meri na potpunoj nezainteresovanosti pojedinca za dešavanja u sopstvenoj državi ili celoj zemlji. Pandemija, osim u visokim naučnim krugovima, nije uopšte pokrenula pitanje slabosti američkog zdravstvenog sistema na nekoj većini razini uprkos tome što su veliki bolnički troškovi koji ostaju neplaćeni gurnuli zdravstveni sistem do bankrotstva koji se okrenuo najgoroj alternativi – otpuštanju medicinskih radnika u jeku najveće epidemije koronavirusa. U jednom trenutku je postojalo jasno da i zemlja poput Amerike mora zakucati na kineska vrata i tražiti pomoć u zaštitnoj opremi. Kako se to desilo u savršenom ekonomskom sistemu kakav nam godina prodaju kao „američki san“, ostaće na vremenu i nama da to objasnimo.

U ovom trenutku 40 miliona Amerikanaca je nezaposleno, a dug po glavi stanovnika popeo se na vrtoglavih 70.000 dolara.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter