Izvor: Alo.rs
11.10.2020 u 09:55
0

MISTERIJA CRVENE PLANETE: Peščane dine pomažu nam da razumemo Mars

U kanjonima Marsa naučnici su otkrili vetrovima izloženo polje čvrstog peska koji se pretvorio u stenu pre otprilike milijardu godina.

Iako nagrižena erozijom, ta drevna smrznuta ravan ostala je izvanredno očuvana, daleko bolje nego fosilizovani talasi peska na Zemlji.

Uspemo li otkriti kako su te dine nastale i opstale tokom toliko dugog razdoblja saznaćemo više o procesima sedimentacije i geološkoj istoriji Marsa.

Peščane dine danas su uobičajena pojava na Marsu. One dine koje se smatraju drevnim i koje se nalaze u provaliji Melas – vrlo su slične onima koje su nedavno nastale. To upućuje na zaključak kako su se klima i atmosfera Marsa vrlo malo promenile tokom veoma dugog perioda.

I OVO ĆE VAS ZANIMATI

Meteorolozi najavili PRVI JESENJI SNEG: Nakon SUNČANOG vikenda, iduće nedelje očekuje nas TEMEPERATURNI ŠOK!

Preminuo ČUVENI KNJIŽEVNIK Miloje Popović Kavaja

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana OTKRIO do KADA će TRAJATI PRIMIRJE!

Pomoću fotografija snimljenih u sklopu projekta „High Resolution Imaging Science Eksperiment“ i podataka o topografiji Marsa istraživači su dokumentovali i datirali svojstva dna provalije Melas.

Neke dine bile su zatrpane desetinama metara materijala, što je moguća posledica snažne vulkanske erupcije. Nedugo po erupciji materijal došao u kontakt sa kompaktnim peščanim dinama i učvrstio ih.

Sličan se proces odvija na Zemlji nakon što podzemne vode uđu u djelimično zakopanu peščanu dinu. Za razliku od Zemlje, na dine na Marsu deluje daleko manji broj uticaja iz okoline.

Kako nema vode, vegetacije i tektonskih pomeranja, glavni uzrok erozije na Marsu su vetrovi . To je razlog zašto na Marsu ovih peščanih dina ima mnogo više nego za Zemlji i još su gotovo pa nedirnute.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter