Izvor: Nationalgeographic
01.08.2020 u 19:35
0

NAJŽILAVIJE STVORENJE NA SVETU: Može da PREŽIVI 25 sati radijacije! Naučnici ŠOKIRANI otkrili OVO (FOTO, VIDEO)

Sićušni vodeni medved, poznat i kao mahovinasto prase, može da preživi radioaktivno zračenje u dozi koja odgovara izlaganju zračenju na najradioaktivnijem mestu nekadašnje nuklearke u Černobilju, i to tokom perioda od 25 sati.

KORONA U SRBIJI

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Još 330 novozaraženih, preminulo DEVET OSOBA

ZLATIBORSKI OKRUG: Još 31 oboleli od KORONA VIRUSA!

KRALJEVO: Zaraženo 34, preminuo jedan pacijent od posledica KORONA VIRUSA!

Dr KON pojasnio: Evo gde sigurno dolazi do ZARAŽAVANJA!

Najžilavije stvorenje na svetu, koje pripada vrsti dugoživaca (tardigrada), izdržava toplotu od 150 stepeni Celzijusa i ekstremno niske temperature u kosmosu, može da preživi više godina nakon što se osušilo i izdržava pritisak šest puta veći od onog u Marijanskom rovu, na najdubljoj tački naše planete.

Tarigradi su najjače životinje na svetu, sposobne da žive bilo gde od dna okeana do Himalaja. Kuvaće se na temperaturama od 150 stepeni Celzijusa ili smrzavati na niskim temperaturama, ali tardigrade poznati kao vodeni medvedi ili mahovinasto prase jednostavno neće umreti.

Godine 2007. švedski istraživač Ingerman Jonson poslao je nekoliko tardigrada u svemir pomoću FOTON-M3 svemirske letelice

Razlog što podnosi hiljadu puta jaču radijaciju nego ostale životinje krije se u jedinstvenom proteinu koji proizvodi, tzv. „supresoru oštećenja“ (engl: damage suppressor, Dsup).

Molekularni biolog Džejms Kadonaga i njegov tim sa Univerziteta Kalifornije, u San Dijegu, objasnili su kako protein deluje.

– Videli smo da ima dva dela. Jedan se vezuje za hromatin, a ostatak obrazuje neku vrstu oblaka, koji štiti DNK od hidroksilnih radikala.

PROČITAJTE JOŠ

DAČIĆ PORUČIO OBRADOVIĆU: Prestanite da lažete narod!

PREDSEDNIK MEKSIKA OŠTRO IZJAVIO: Staviću masku kad nestane korupcija!

SUKOB MIŠLJENJA EPIDEMIOLOGA: Dr Kisić Tepavčević odgovorila na kritike dr Zorana Radovanovića

AKADEMIK DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ: Dobro je što Vučić ne poteže jugoslovensku opciju

Hromatin je kompleks u ćelijama koji sadrži DNK, a hidroksilni radikali su visoko reaktivna jedinjenja koja se proizvode u ćelijama pod dejstvom jonizujućeg zračenja. Tardigrada mogu da budu izloženi tim česticama kada se njihova mahovinasta, vlažna staništa isuše.

Profesor Kadonaga veruje da Dsup možda nije stvoren radi zaštite od radijacije, ali da je to koristan sporedni efekat sposobnosti preživljavanja u suvom okruženju. Dsup protein je otkriven 2016, kada je ustanovljeno da ublažava oštećenja DNK u ljudskim ćeijama izazvana rendgenskim zračenjem za 40 odsto.

Naučnici se nadaju da će im saznanja o tome kako se vodeni medved štiti jednog dana pomoći da tu sposobnost prilagode sebi.

– Teoretski, bilo bi moguće napraviti savršenije verzije Dsup radi zaštite DNK u različitim vrstama ćelija – kaže prof. Kadonaga i dodaje da bi protein mogao da nađe široku primenu, na primer, u ćelijskoj terapiji i dijagnostici.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter