Izvor: 24SEDAM
10.09.2024 u 13:14
0

ANEGDOTE IZ KOŠARKAŠKOG ŽIVOTA SVETISLAVA PEŠIĆA: Kako je Kari savetovao Gvardiolu?

Pep priznao probleme sa Ibrahimovićem, evo šta je totalna košarka!

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić dao je veoma interesantan intervju u kome je govorio o brojnim aktuelnostima. 

Dotakao se Pešić reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama, budućnosti srpske košarke, a naposletku i saradnji sa trenerom Mančester sitija Pepom Gvardiolom.

– Veliki sam navijač oba kluba i najteže mi pada kad igraju međusobno, pa ne mogu da odlučim za koga da navijam. Sednem na Kamp Nou i pojma nemam za koga bih navijao. Kroz karijeru sam se puno družio s fudbalskim trenerima, od Aleksandra Ristića do Pepa Gvardiole – rekao je Pešić i dodao:

– Sa Gvardiolom se znam još od njegovih početaka. Ja sam bio trener Barselone kad je on trenirao B tim i tada smo se dosta družili. Kad sam stigao u Bajern, došao je i on. Ja sam tamo bio od 2012. do 2016., pune četiri godine, on je ostao tri. Družili smo se svaki dan i puno smo razgovarali o taktici. Mislim da se isplatilo za obojicu

A priznao je srpski selektor i da su delili savete.

– Uvek ga je zanimalo kako posle izgubljene lopte organizovati odbrambenu tranziciju, što je suština kompletne igre u košarci. U svakom sportu je taj segment igre jako bitan, ali u košarci je ključan jer je svaka olako izgubljena lopta u napadu primljen koš. Jako ga je zanimalo kakvu metodiku treninga da koristi kako bi to sprečio – rekao je Pešić i dodao:

– Naravno, nemoguće je da tim ne izgubi loptu u napadu, ali ako je izgubi 15 puta, a igra protiv rivala sličnog kvaliteta, teško možete izbeći poraz. Svedeš li taj broj ispod deset, imaš velike izglede za pobedu. Ogromna mi je motivacija bila da shvatim kako da moja ekipa posle izgubljene lopte ponovno vrati loptu i postigne koš. Mislim da sam po tom pitanju napravio prilično dobar posao i sve moje ekipe dosta pažnje poklanjaju upravo tom segmentu igre. Da bi tim to naučio, postoji metoda treninga i taktika koju igrač mora shvatiti. Puno sam o tome razgovarao s Gvardiolom.

A otkrio je Pešić i šta mu je Pep otkrio o igračima sa kojima je radio i taktici.

– Kasnije mi je pričao da je imao velikih problema s Ibrahimovićem. Rekao mi je da nikad nije volio takav tip igrača, a doveo ga je jer je mislio da će mu trebati. Međutim, nije. I što je napravio? Sa Mesijem je raširio teren. Dimenzije su ostale iste, ali je s Mesi na poziciji centralnog napadača dobio potreban prostor i godinama radio što je hteo – rekao je Kari i na kraju dodao:

– Pep isto danas radi u Mančester sitiju. Vidite da uglavnom uzima igrače niže rastom, ali tehnički savršene, kako bi dobio na brzini igre i kako bi šireći kazneni prostor dotukao protivnika. Lopta je postala brža, tereni su postali brži. Raširio je šesnaesterac, kao što je moja ideja u košarci da raširim reket i da ne igramo više s dva visoka igrača, nego samo s jednim te da što više koristimo trojke i četvorke koje imaju sposobnost driblinga, prenosa lopte i šuta. Takvu košarku ja zovem totalnom košarkom. Tako smo igrali u Manili prošle godine, tako smo igrali sad u Parizu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter