Izvor: Alo.rs
27.12.2020 u 07:33
0

ON JE OTKRIO IGRAČA OGROMNOG POTENCIJALA: Sada osvaja Evropu (FOTO)

Košarkaški klub Šampion iz Užica je 11. novembra proslavio svoje punoletstvo, 18 godina postojanja

Istorija Srbije bila bi nezamisliva bez Užica koje je na ponos svome rodu podarilo značajan broj umetnika, oficira, političara, pisaca, sportista…

Duga je lista reprezentativaca iz grada na Đetinji, od kojih su mlađim generacijama najpoznatiji osvajač Lige šampiona fudbaler Nemanja Vidić, fudbalski trenerski mag Radomir Antić, čuvena atletičarka Olivera Jevtić, odbojkašica Tijana Malešević, osvajač olimpijske medalje strelac Andrija Zlatić…

Ali, to nije sve. Upravo u ovom gradu, u KK Šampion, svoju košarkašku bajku započeo je i Nemanja Nedović, danas lider Panatinaikosa i najbolji strelac poslednjeg kola košarkaške Evrolige.

Široj javnosti manje je poznato da je proslavljeni srpski košarkaš Nemanja Nedović u Crvenu zvezdu došao upravo iz Užica. Za njegovu sportsku bajku u dobroj meri zaslužan je Košarkaški klub Šampion iz Užica koji je 11. novembra proslavio svoje punoletstvo – 18 godina postojanja.

Ovaj klub danas u svom pogonu ima oko 80 igrača podeljenih u četiri starosne kategorije (kadeti, pioniri, mlađi pioniri i škola košarke).

Osnivač i vlasnik ovog kluba Aleksandar Prodanović u razgovoru za „Slobodnu Hercegovinu“ kaže da je u prethodnom periodu dres Šampiona nosilo više od hiljadu dječaka, a da je glavni motiv za formiranje novog kluba bila želja da Užice postane jak košarkaški centar.

– Našu želju i viziju četiri godine pratio je KK Crvena Zvezda iz Beograda. Bila nam je čast da postanemo deo velike crveno-bele porodice i da Zvezdino ime dostojno reprezentujemo u našem regionu. U tom trenutku nije postojao ozbiljan klub u Užicu i veliki broj dece je silom prilika odlazio u klubove van svog rodnog grada. Moja želja se poklopila sa Zvezdinom, a u tom trenutku sem rada pri KS Srbije sa reprezentativnim selekcijama nisam imao klupski trenerski angažman.

PROČITAJTE I: 

SEVERNA MAKEDONIJA: Još 530 novozaraženih, 26 pacijenata preminulo!

BRNABIĆ: Očekujemo da u januaru stigne milion vakcina

BRNABIĆ: U utorak poznate mere za Novu godinu

U vašem klubu je ponikao Nemanja Nedović. Da li se on i po čemu izdvajao od ostalih igrača u svojoj generaciji?

– Za razliku od drugih klubova, Nemanju smo odmah primetili dok je igrao za KK Zlatar iz Nove Varoši. Brzo smo uspostavili kontakt sa njegovim roditeljima i postigli dogovor da dođe u Užice. Pored nespornog talenta Nemanja se isticao velikim radom. Naravno, to ne bi mogao bez velike žrtve svojih roditelja Slađana i Snežane. U jednom periodu je na treninge dolazio iz Nove Varoši koja je udaljena oko 70 kilometara od Užica. Ponosni smo na činjenicu da je on jedini igrač koji je nosio dres kluba iz Užica, a završio u NBA ligašu, ujedno i jedini koji je nosio dres seniorske reprezentacije Srbije. Za potpuni uspeh, pored talenta i sreće, važna je podrška porodice. Nemanju sam preporučio Zvezdi. Preselio se u Beograd, a nedugo potom se preselio i njegov otac, dok su majka i sestra ostale u Novoj Varoši. Bilo je to veliko odricanje cele porodice, ali Bogu hvala, sve se isplatilo. Nemanja je nakon Šampiona nosio dres Zvezde, Lijetvas Ritasa, Golden Stejt Voriorsa, Valensije, Malage, milanske Olimpije i sada Panatinaikosa, ali nikad nije zaboravio Užice. Veoma sam zahvalan što, kao internacionalna sportska zvezda, nikad u intervjuima ne zaboravlja da pomene Šampion, klub u koji je stigao kao trinaestogodišnji dečak i koji mu je poslužio kao odskočna daska za nastavak bogate sportske karijere.

Koji su još igrači potekli u vašem klubu napravili respektabilne karijere?

– Solidne igračke karijere napravili su Marko Tejić, Filip Zekavičić i Nemanja Arnautović. Oni su iz našeg kluba prešli u KK Partizan, KK Hemofarm i KK FMP. Međutim, nije igračka karijera jedini način da se ostane u sportu. Ponosan sam na činjenicu da je dosta naših igrača na razne načine ostalo u sportu. Neki su postali treneri, neki košarkaške sudije. U vreme velikih iskušenja velika je blagodet kad deca pokažu ljubav prema sportu i u tome ih nikako ne treba sputavati.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter