Izvor: Alo.rs
18.08.2020 u 10:20
0

OVO NIKO NE ZABORAVLJA: Na današnji dan pre 30 godina desio se legendarni incident sa „zastavom“

Tri decenije kasnije i dalje se priča o tome.

Danas je tačno tri decenije otkad je košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala svetski prvak na Mundobasketu u Argentini. Jugoslavija je dominantno, bez većeg izazova, treći put postala svetski prvak u košarci na 11. svetskom šampionatu u Argentini. Prvi put je osvojila titulu 1970. u Ljubljani, a drugi put 1978. u Manili. Poslednje Svetsko prvenstvo socijalistička, velika Jugoslavija odigrala je 1990. godine u Argentini. Selektor je bio je Duda Ivković, a osvojena je zlatna medalja na impresivan način. Kraj finale je obeležio i legendarni incident kad je Vlade Divac oteo zastavu sa „šahovnicom“ hrvatskom emigrantu koji je došao sa namerom da provocira. 

Godinama kasnije pričalo se da je Divac gazio hrvatsku zastavu,zbog čega njegov veliki prijatelj Dražen Petrović posletoga i početka rata više nije razgovarao s njim, a o njihovom prekinutom prijateljstvu snimljen je i ESPN-ov dokumentarac „Jednom braća“. U njemu je Divac izneo pravu istinu o incidentu.

– Godinu kasnije, kad su nemiri počeli na ovim prostorima, meni je uzeta za zlo ta reakcija. Tu je više politika imala udela u manipulaciji jer se govorilo da sam je palio i gazio. Ja sam jednostavno zabranio ulazak zastavi koja nije trebala biti na tom mestu uz jugoslovensku“, prokomentarisao je nedavno Divac.

OVO MORATE ZNATI

TRAGEDIJA NA JEZERU GAZIVODE: Ronioci tri dana traže telo mladića (17)!

MARKO JE PLANINARIO U KURŠUMLIJI I OSTAO BEZ TEKSTA: Cela porodica sa sve detetom ŽIVI U TROŠNOM DOMU (FOTO)

STARTUJE NOVI PROJEKAT: Zaposlenje se nudi za 10.000 ljudi

EVO KAKO JE KARANTIN UTICAO NA LJUBAV! Skoro 50 odsto žena prevareno tokom pandemije!

Jugoslavija je doputovala na prvenstvo bez povređenog Dina Rađe, ali je uprkos tome prikazala briljantne partije. Mesta u timu nije bilo ni za tada mlade Danilovića i Đorđevića. Ekipu su činili Žarko Paspalj, Zoran Savić, Dražen Petrović, Velimir Perasović, Zoran Čutura, Toni Kukoć, Jurij Zdovc, Željko Obradović, Zoran Jovanović, Radisav Ćurčić, Vlade Divac i Arijan Komazec. U polufinalu su savladani Amerikanci (99:91) a u finalu SSSR – 92:75. Sovjeti su u finalu igrali bez litvanskih igrača koji su bojkotovali zajednički tim iako je na klupi sedeo Litvanac Vladas Garastas.

Jedini poraz koji je doživela Dudina četa na kompletnom šampionatu je bio onaj od Portorika u trećem kolu A grupe 82:75, a na kraju je Portoriko zauzeo četvrto mesto. Za MVP-ija je proglašen Toni Kukoč koji je bio i u najboljoj petorci, a za najboljeg strelca igrač Brazila Oskar Šmit (beležio prosečno 34,6 poena). Od te 1990. godine Mundobasket više nikada nije odigran na tlu Južne Amerike. Možda i najbolja generacija Jugoslavija nije imala priliku da se u punom kapacitetu pokaže na sledećim takmičenjima jer se zemlja raspala u krvavom građanskom ratu. Jugoslavija (Srbija i Crna Gora) se vratila na šampionski tron i bez Hrvata, 1998. i 2002. godine.

Jugoslavija-SSSR 92-75 (52-34)

Buenos Ajres, 19. avgust 1990. Dvorana: “Luna Park”. Gledalaca: 9.000.

Jugoslavija: Petrović 18 (5-8), Perasović, Čutura 5 (3-4), Kukoč 14 (2-2), Paspalj 20 (2-2), Zdovc 13, Obradović 5 (2-2), Ćurčić, Divac 6 (0-3), Komazec, Jovanović, Savić 11 (1-1).

Selektor: Dušan Ivković.

SSSR: Vetra 15 (5-5), Sok 3, Berežnoj 7 (3-4), Meleščenko 11, Lopatov 3, Tihonenko 5, Bazarevič 7 (2-2), Volkov 15 (3-4), Suharev 2, Koroljev, Belostenji 7 (1-1), Pinčuk. Selektor: Vladas Garastas.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter