Izvor: NOVAS
25.06.2024 u 22:51
0

KRAJ ZA ORLOVE: Srbija nerešenim rezultatom protiv Danske završila učešće na EP

Fudbaleri Srbije i Danske sastaju se od 21 sat u okviru trećeg kola grupne faze Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

 

 

Srbija ponovo bacila prvo poluvreme i sa razočaravajućom nulom završila učešće na Euru…

Kraj, Ende. Čekala je Srbija na povratak na Euro 24 godine, a završila ga je za manje od dve nedelje. Više nego zasluženo jer sve što je prikazala počev od Engleske i Gelzenkirhena, preko Slovenije do večerašnje „utakmice decenije“ protiv Danaca bilo je, rečju – razočaravajuće. Novo podglavlje neshvatljivog opreza u prvom i prstohvata šansi u drugom delu igre za opšti utisak da Orlovi nokaut fazu nisu ni zaslužili. Arumenti su tek jedan postignut gol za 270 minuta fudbala i sumornih 0:0 na minhenskoj Areni.

Ma koliko nestvarno zvučalo, katarski ponor postao je još dublji u Nemačkoj. Nova grupna faza završena je sa epitetom fenjeraša, bez hrabrosti i zajedništva koje se osećalo samo na konferencijama za medije. Tamo je i najavljeno da će Srbija protiv Danske probuditi iz anesteziranog stanja čim sudija dune u pištaljku, no to se ni večeras dogodilo nije.

Propao je eksperiment selektora Stojkovića, novo klupiranje kapitena Dušana Tadića, promena formacije iz koje je uklonjen jedan od dvojice špiceva – Dušan Vlahović. Ali i da se umesto Aleksandra Mitrovića našao u startnoj postavi ne bi bilo mnogo drugačije. Bez plejmejkera se (ni) večeras, nije moglo.

Posle Engleske i Danske, pustila je Srbija još jedno prvo poluvreme u vodu, iako je prethodnih dana kao jedna od glavnih boljki Orlova apostrofirano upravo slabo otvaranje utakmica, glava u jastuku od uvodnog sudijskog zvižduka, stanje koje izaziva guranje bromazepama. Istina, nije se ni Danska naigrala fudbala pored sveprisutnog Strahinje Pavlovića i srpskih štopera, ali je pretila, želela pogodak više od Srbije kojoj je on bio daleko potrebniji.

Ako je na otvaranju Eura bilo logično čekati zastrašujući tim Engleske u prvom delu, kako objasiti da je Srbija prvo poluvreme utakmice u kojoj je morala da pobedi kako ne bi zavisila od drugih selekcija, okončala bez udarca na gol. Da ne bude zabune, ne u okvir, već na gol?!

Reči selektora Stojkovića da je Lazar Samardžić spreman da poleti pale su u vodu tokom prvog poluvremena duela na minhenskoj areni. Dobio je mladi vezista priliku da uskoči u kopačke najkreativnijeg fudbalera Srbije, kapitena Dušana Tadića, ali večeras ih nije obuo. Umesto da on bude taj koji će, uzeti loptu na polovini igrališta okrenuti se licem ka golu, i dalje dirigovati, utisak je da se premalo nudio saigračima, možda i da se izgubio u hodnicima pritiska kakve odlučujuća utakmica grupne faze Eura nosi.

Pozdravio je Novak Đoković sve reprezentativce Srbije pre povratka u tunel i svlačionicu nakon zagrevanja. Maltene svakom pružio ruku, ali se šampionski pelcer najboljeg tenisera svih vremena nije primio.

Desetak minuta od starta duela Danska je diktirala ritam sve dok se u nagoveštajima nije otovrila prilika da Srbija zapreti Eriksenu i drugovima. No, Saša Lukić koji je uz Samardžića utakmicu počeo kao jedan od najbližih saradnika Aleksandra Mitrovića, poslao je prejaku loptu u prostor za Mitrovića. U 14. minutu Srbija se prvi put osmelila da na polovinu rivala zakorači sa desetoricom igrača, ali jalovo… Spora predaja lopte, bez igre na prvu, adekvatnih kretnjih, brze promene pozicija.

Prvi put je zaista opasno u šesnaestercu Srbije bilo u 16. minutu kada su kombinovali krilni bekovi Danske. Mele je savo kiflu za Baha, igrač Benfike pokušao da utrči iza leđa odbrane, ali ga je Živković povukao taman toliko da ovaj padne, a da ne bude jedanaesterac i da ovaj ne zahvati loptu na željeni način. Samo pet minuta kasnije, morao je Rajković da vadi kestenje iz vatre i da korektorom briše grešku, te poklonjenu loptu Ivana Ilića. Eriksen je gađao iz prve i lopta bi verovatno ušla u mrežu da je srpski golman nije kačio vrhovima prstiju.

Usledila su dva kornera za Dansku, drugi prilično stresan za Srbiju, pošto je lopta prešla gol linju, mada je bilo prilično jasno da je Jonas Vind uz Rajkovića uneo i loptu u gol, samim tim ga i faulirao. Mada, čak i da je taj segment bio „čist“, lopta je svakako u vazduhu napustila granice igrališta.


Od ovog meča zavisi ko će proći dalje i sa koje pozicije iz grupe C, pošto je Danska remizirala (1:1) i sa Slovenijom i sa Engleskom, dok Srbija ima svega bod nakon dva kola.„Orlovi“ su pružili dobar otpor Englezima u prvoj utakmici, ali su poraženi sa 1:0, dok su u drugom igrali nerešeno sa Slovenijom (1:1).

Postoji teorija i da Srbija sa bodom protiv Danske prođe dalje, ali to zavisi i od rezultata u grupi F, čiji su mečevi na programu sutra.

SRBIJA – DANSKA 0:0 ()

Stadion: Alijanc arena, Minhen, Nemačka

Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska)

SRBIJA – DANSKA 0:0

KRAJ!

 

92′ Morao je bolje Sergej

Imala je sreće Srbija, pa je lopta ostala u Tadićevom posedu, a kapiten ju je prosledio do Sergeja. Bio je sam na ivici kaznenog prostora, ali je šutirao preslabo po zemlji, pa je Šmajhel lako intervenisao.

 

89′ Srbiji očajnički potreban gol

Sergej je centrirao, Vlahović je zamahnuo glavom, ali nedovoljno dobro da bi skrenuo loptu u mrežu.

22:46

86′ Danci opet blizu gola

Danska je imala sjajnu priliku nakon centaršuta koji je išao na drugu stativu, ali je Živković u poslednjem trenutku intervenisao ispred dva rivala.

 

86′ Opet je neko od navijača utrčao na teren

Usledio je kratak prekid, dok navijač nije izbačen u pratnji obezbeđenja.

 

83′ Mitrović tražio penal

Oboren je reprezentativac Sbrije nakon centaršuta i duela sa Meleom, koji ga je povukao za dres. Sudija nije pokazao na belu tačku, a dobio je i žuti karton zbog protesta.

 

81′ Jao, jao, jao

Srbija je ušla u kazneni prostor rivala, Vlahović je odložio loptu do Mitrovića, koji je šutirao iz prve sa desetak metara iskosa, ali njegov pokušaj nije išao u gol.

 

78′ Mitrović je na zemlji

Pao je nakon duela sa Andersenom.

Obe ekipe pokušavaju da probiju bedem protivničkog tima, ali im to ne uspeva, makar za sada. Danci su bili nešto konkretniji u proteklih 10-ak minuta, ali ništa to nije bilo ni blizu gola.

 

67′ Piksi sa tri napadača

Posle lošeg šuta Hjulmanda sa preko 20 metara, Piksi je u igru uveo Vlahovića umesto Ilića, pa je tako Dušan sada u napadu sa Mitrovićem i Jovićem.

 

65′ Nova pretnja, Rajković brani

Eriksen je centrirao iz kornera pravo na glavu Vestergarda, koji je neometano šutirao, ali je Rajković po ko zna koji put bio sjajno postavljen.

22:21

61′ Dancima remi odgovara u ovom trenutku

Danci su opet kratkim pasevima gradili akciju, na kraju je Hjulmand potegao sa distance, ali je prejako šutirao.

 

54′ Poništen gol Srbije!

Au… Andersen je dao autogol, ali je linijski sudija odmah pokazao na ofsajd.

22:09

51′ Opasno, opasno…

Skov-Olsen je dobio loptu na desnoj strani, zalomio je ka sredini i šutirao, ali se lopta odbila od jednog igrača Srbije u korner. Da nije, verovatno bi otišla u gol.

 

46′ Odmah ofanzivnija Srbija

Mitrović je dobio loptu u prostor, ali je Vestergard intervenisao i otklonio opasnost. Mitrović je pao, ali nije tražio penal, jer kontakta nije bilo.

 

POLUVREME

 

42′ Opet Rajković siguran

Opet su Danci dugo držali loptu u svom posedu, Andersen je na kraju centrirao sa desne strane, ali je Rajković samouvereno uhvatio loptu.

 

39′ Srbija je imala sreće

Danska je dugo, ali uspešno gradila akciju i osvaja prostor, a onda je Bah centrirao po zemlji, lopta je stigla do Vinda, koji je bio sam na oko 15 metara od gola, ali se okliznuo i loše šutirao.

 

32′ Rajković opet najbolji

Pavlović je intervenisao u poslednjem trenutku i izbacio loptu u korner. Da je lopta prošla pored Strahinje, bilo bi opasno po gol Srbije, jer je išla pravo u peterac.

Posle kornera je Hojlund prelako pronašao poziciju za šut, ali je Rajković bio odlično postavljen.

 

29′ Mitrović je bio u šansi

Posle centaršuta Živkovića je skočio Mitrović, ali je njegov udarac glavom izblokiran od strane Kristensena.

 

22′ Danskoj poništen gol

Gužva je bila u kaznenom prostoru Srbije, Ilić je u poslednjem trenutku intervenisao glavom, a onda se Rajković nije razumeo sa saigračem, pa su Danci dobili još jedan korner.

Posle njega je Danska postigla gol, ali je on odmah poništen. Vind je držao Rajkovića, pa bi bio i faul, da još pre toga lopta nije izašla iz igre dok je letela ka golu Srbije. Sudija je odmah pokazao da je lopta za „orlove“.

21′ Uf…

Ilić je izgubio loptu, a Eriksen je oprobao udarac sa distance, ali je Rajković odbranio i izbacio loptu u korner.

 

19′ Srbija se odbranila posle dva kornera

17′ Ozbiljna prilika za DanskU

 

Mele je centrirao sa leve strane, Bah se oslobodio čuvara na drugoj stativi, ali je šutirao glavom pored gola. Tražio je Bah i penal zbog povlačenja, ali ga nije dobio.

 

21:17

16′ Mitrović je mogao bolje

Došla je lopta do napadača Srbije nakon što su je Danci izgubili, ali je i Mitrović učinio isto, jer je ispred i oko sebe imao četiri rivala, a nikog od saigrača.

21:12

11′ Šteta

Srbija je konačno lepo gradila akciju, ali je Lukić poslao prejak pas u prostor za Živkovića, koji nije uspeo da stigne loptu.

Sa tribina se konstantno čuje „Kosovo, Srbija“ ili „Srbija, Srbija…“

21:10

10′ Oprezno na startu

Srbija ne uspeva da zadrži posed i stvori neku ozbiljnu priliku. Šmajhel je bez posla za sada.

 

5′ Probali su da nas prevare Danci

Odigrali su Danci kratku kombinaciju iz slobodnog udarca, Vind je šutirao sa 15-ak metara, ali je Rajković odbranio. Ipak, sudija je svirao i faul zbog jednog duela u kaznenom prostoru, pa je lopta pripala Srbiji.

21:00

1′ Počeo je meč

20:43

I Novak Đoković bodri Srbiju u Minhenu!

 Najbolji srpski teniser Novak Đoković, koji će takođe bodriti fudbalere u meču protiv Danske.

20:40

Uskoro počinjemo

18:50

Navijači Srbije su posle sukoba sa policijom krenuli ka stadionu

Očekuje se da se tribine polako pune.

Minhen, 25. juna 2024. – Fudbalska reprezentacija Srbije veèeras protiv Danske u poslednjem kolu C grupe igra za plasman u osminu finala Evropskog prvenstva. Kao i protiv Slovenije Srbija æe igrati na „Alijanc areni“ u Minhenu, ali sada od 21 sat. Atmosfera meðu navijaèima Srbije i Danske pre poèetka utakmice. FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIÆ/ bg
18:39

Veliku podršku će imati naši fudbaleri večeras

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter