Izvor: HappyBSC
22.07.2022 u 22:08
0

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Rusi čekaju dugo najavljivanu ukrajinsku kontraofanzivu, jer njen slom bi značio potpun slom ukrajinske vojske“

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima.

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: pukovnik Dragan Krsmanović, novinar Žarko Rakić i novinar Igor Damjanović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Kada sam rekao da se nešto ozbiljno sprema i dešava na društvenim mrežama, bili su mi ugašeni svi profili“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY!

Više o sukobu u Ukrajini, ali i drugim svetskim događajima, pratite u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Igor Damjanović, novinar

– Rat je ušao u jednu fazu koja će trajati dugo, posebno od zauzimanja Lisičanska i Severodonjecka. Sam Severodonjeck je trpeo neuporedivo veća razaranja koja sam video 12. jula, u poređenju sa 2. i 3.junom kada su se i dalje vodila borbena dejstva u pojedinim delovima grada. To govori o tome da posledice tih oštećenja su posledica dejstva ukrajinske armije. Stavljanjem pod kontrolu Severodonjecka, ruska vojska je dobila mogućnost da prvo uđe u industrijsku zonu i da iz te zone opkoli grad i ukrajinska komanda je donela odluku da se „glavom bez obzira“ beži iz Lisičanska i u Lisičansku je ostavljeno oko stotinak jedinica oklopne borbene tehnike, teških kamiona i specijalnih vozila. Poslednjih dvadesetak dana imamo jednu fazu zatišja, nije bilo nekih većih operacija. Ruska vojska je napredovala prema Bahmutu – rekao je novinar Damjanović.

On ističe da je Bahmut drugi naziv za Artjomovska i dodaje da je Bahmut naziv uveden posle Majdana, dok je Artjomovsk korišćen pre. Dodaje da nisu menjana samo imena ulica nego i imena gradova, rušeni sovjetski i ruski spomenici itd.

– Ruska vojska je u Bahmutu i Soledaru napravila neka teritorijalna napredovanja, ali nema zauzimanja značajnijih geografskih mesta. Intenzivno se bombarduju Slavjansk i Kramatorsk, gradovi gde je počeo otpor naroda Donbasa, gde je počeo ustanak 2014. godine i koji su sredinom jula 2014. godine posle više meseci borbi, doneli odluku da se taj grad napusti i pobunjenici povuku dalje ka Donbasu – dodao je novinar.

Novinar dodaje da je mnogo intereseantnija politička dimenzija i u Ukrajini i i u Rusiji, nego što se dešava na frontu.

U samom Kijevu je napravljena jedna velika čistka u Službi bezbednosti. Kada traje rat i kada je krizna situacija, čak i kada se sprovede čistaka, onda se ona drži pod tajnom, ne objavi se javnosti. Već sada je postavljen žig na Ivana Bakanova, dosadašnjeg šefa službe jedne – zaista brutalne tajne policije, koja po metodama koje je primenjivala na politički nepodobnim građanima može se uporediti sa Savakom, tajnom policijom iranskog šaha Mohamada Reze Pahlavija, pa i sa samim Hitelerovim Gestapom. Sam Ivan Bakanov je bliski saradnik Zelenskog i da nešto ne štima u njihovom odnosu su shvatili ruski obaveštajni izvori na samom početku rata – dodao je Damjanović.

Dragan Krsmanović, pukovnik

– Čečeni su dobro iskoristili ovu operaciju za promociju. Sada svi znaju ko su oni. Kao ratnici su postali poznati. Ja verujem da su dobri borci i da daju doprinos, ali najveću snagu čine ruska profesionalna vojska i milicija i Luganska u Donjecka – rekao je pukovnik.

Došlo je do nekog zatišja. Čeka se ukrajinska kontraofanziva. Čeka se da izađu iz tih dobro utvrđenih skloništa i kad ih se skoncentriše 70 ili 80 hiljada, koliko bi bilo potrebno za ozbiljniju akciju, i kada krene ukrajinska vojska, onda da izađu Rusi, da bi nadmoćna ruska avijacija i vatreni sistemi mogli da deluju po njima. Čeka se taj trenutak, jer slom te njihove dugo najavljivane kontraofanzive u stvari biće pravi slom ukrajinske vojske i posle koga neće moći obnoviti svoju aktivnu ulogu. Biće u potpuno podređenom pasivnom  položaju i tad može doći na red oslobađanje nekih drugih gradova koji su ruskoj zoni interesovanja i da to u stvari bude prava mera te vojne akcije – istakao je pukovnik u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Žarko Rakić, novinar

Novinar ističe da nije došlo samo na frontu do zatišja, nego i u medijima. 

– Došlo je i do zatišja u medijskom i propagandom ratu protiv Rusije. Ima se utisak da Zemlje Evropske unije tj. Zapad, pokušava da „svede račun“ i proceni kolika je šteta zbog uvođenja sankcija Rusiji. Vidimo da su se dogodile prve ozbiljne političke posledice rata u Ukrajini. pre svega posledica po Tapad i EU. Prva je pala vlada u Bugarskoj, pa je pala vlada u Velikoj Britanij, gotova je i valda u Italiji, francuski predsednik nema većinu u parlamentu itd. Imamo jednu situaciju, gde se stvorila jedna vrsta vakuma, gde su najviše uprte oči u Berlin, koji je poslednjih šest-sedam mesci imao drugorazrednu ulogu, odjednom se pojavio u prvom planu i kancelar Šolc dobija na političkoj težini iako je i nemačka vlada nestabilna. Svi su u nekom pregrupisavanju. Na frontu je neka vrsta zatišja iako se i dalje vode borbe, a Evropa „leči svoje rane“ od sankcija i pokušava da pronađe neki zajednički odgovor u budućim nedeljama i mesecima.To ide veoma teško. Prvi primer je poziv Evropske komisije da sve zemlje solidarno pokušaju da nadoknade nedostatak gasa koji će se pojaviti verovatno prvih dana zime. Već vidimo primere da se to odbija, da neke države odbijaju, jer neće da solidarno dele ono što imamju. Imamo na delu ono što se dešavalo za vreme padnemije, a to je da u Evropskoj uniji nema mnogo solidarnosti, nema uopšte interesa da se nekome pomogne i u prvi plan izlaze nacionalni interesi, što je i bilo za očekivati u kriznim situacijama da će biti slučaj – rekao je novinar Rakić u emisiji „AKTUELNOSTI“:

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter