Izvor: Tanjug
07.10.2021 u 13:10
0

Američka farmaceutska kompanija Moderna ulaže 500 miliona dolara u izgradnju fabrike vakcina u Africi!

Američka farmaceutska kompanija Moderna planira da uloži oko 500 miliona dolara u izgradnju fabrike u Africi za proizvodnju do 500 miliona doza Moderna vakcina godišnje, uključujući i vakcinu protiv kovida-19.

Predviđeni pogon Moderne će uključiti i liniju za punjenje bočica i pakovanje, a iz kompanije kažu da će uskoro odlučiti u kojoj zemlji i na kojoj lokaciji će graditi fabriku.

– Nameravamo da u tom pogonu proizvodimo našu vakcinu protiv kovida-19, kao i druge proizvode iz našeg mRNA portfolija vakcina- naveo je izvršni direktor Moderne Stiven Bancel u današnjem saopštenju.

PROČITAJTE JOŠSIDNEJ: Popuštaju se mere pošto se 70 posto populacije vakcinisalo!

Ovaj potez dolazi usled sve žučnije rasprave između proizvođača lekova i vlada da se kompanije odreknu prava intelektualne svojine za vakcine protiv korone, kako bi se pomoglo okončanje pandemije i zemljama u razvoju omogućio pristup vakcinama nakon što su bogate zemlje otkupile većinu ovogodišnje ponude.

Sjedinjene Države su rekle da će podržati ovu inicijativu, koja je međutim naišla na otpor farmaceutskih kompanija, koje tvrde da moraju da nadgledaju svaki transfer tehnologije zbog kompleksnosti proizvodnog procesa.

PROČITAJTE JOŠTURSKA: Avion prinudno sleteo zbog pretnje bombom!

Fajzer i njegov partner BioNTek postigli su u julu dogovor o pružanju pomoći južnoafričkom Biovaku u proizvodnji oko 100 miliona doza njihove vakcine protiv kovida godišnje za Afriku.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pokušava da ubedi Modernu i Fajzer-BioNTek da udruže snage u pogledu njihovih planova o afričkom centru za transfer tehnologije. Jedan visoki zvaničnik SZO rekao je prošlog meseca Rojtersu da nema velikog napretka u razgovorima sa Modernom.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter