Izvor: Blic.rs
19.11.2022 u 15:27
0

AMERIKA TRAŽI ZAMENU ZA KURTIJA? Njegovi ministri ostali bez mesta u avionu za SAD, ali je karti bilo za „nove partnere“!

Lideri dve najjače opozicione stranke u Prištini, Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Demokratske partije Kosova (DPK), pre dva dana su započeli zvaničnu posetu Stejt departmentu, ali te sreće nisu bili ministri iz vlade Aljbina Kurtija.

I oni su prošle nedelje pokušali da se ukrcaju na avion koji bi ih odveo do zgrade blizu Bele kuće, ali su ih diplomate iz Vašingtona odvratile „dobronamernim savetom“ da posetu ostave za „pogodniji datum“.

„NOVI PREDLOG EU POČIVA NA VREDNOSTIMA, SRBIJA MORA DA SMANJI TENZIJE“: Kurti spomenuo krucijalno mesto pregovora, pa besramno okrivio Beograd!

Slučajnost ili ne? Da li to SAD, kao idejni tvorac Kosova, stvara teren da se istorija, odnosno pad Kurtijeve Vlade, ponovi kako bi došao saradljiviji partner iz opozicije? I, najvažnije, šta bi to značilo za Srbiju?

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Vest da kosovski ministri pravde i lokalne samouprave, Aljbuljeni Hadžiu i Eljbertu Krasnići, nisu otputovali u SAD imala je velikog odjeka. Spekulisalo se da su im odbijene vize, ali je Hadžiu rešila da stane na kraj tračevima pa je otkrila da je nakon sastanka sa visokim zvaničnicima ambasade SAD na Kosovu odlučeno da ta poseta bude odložena za „pogodniji datum“.

To, očekivano, nije zadovolilo tamošnju javnost, samo je pojačalo ocene da je odlaganje puta reakcija na odbijanja Kurtija da usliši uporne sugestije SAD i EU o produžetku roka za zamenu srpskih registarskih tablica, što je pre desetak dana dovelo do izlaska predstavnika Srba iz institucija.

Od tada se kriza na Kosovu pojačala, a na „osvetu“ SAD se nije dugo čekalo. Kurtijevi ministri su, umesto da odu u Vašington, ostali u Prištini, a potpredsednik Demokratskog saveza Kosova – Ljutfi Haziri upozorio da je to „svojevrsna sankcija“.

– SAD će zauvek sačuvati odnose sa narodom Kosova, ali će narušiti odnose sa zvaničnicima. SAD su već pokazale prve znakove preispitivanja odnosa sa kosovskim zvaničnicima. „Savet“ najvećeg prijatelja kosovskih Albanaca da ne putuju je svojevrsna sankcija. Ovo je fatalno i alarmantno – naveo je Ljatifi na Fejsbuku.

Pitanje je, međutim, da li bi Amerika sada mogla da krene u praktičnu vežbu i da od „sankcija“ dođe do rušenja Kurtija, što se već desilo u martu 2020. godine?

Time bi Vašington možda dobio prijemčivijeg partnera, a samim tim i priliku da dijalog Beograda i Prištine izbave iz ćorsokaka.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter