Izvor: Tanjug
15.11.2021 u 08:07
0

ARGENTINA: Predsednik Fernandes pretrpeo ozbiljan neuspeh na međuizborima

Argentinski predsednik Alberto Fernandes pretrpeo je ozbiljan neuspeh na međuizborima održanim u nedelju, usred sveopšteg besa javnosti zbog visoke inflacije i rastućeg siromaštva.

Fernandesova vladajuća koalicija je izgubila kontrolu nad Senatom, zbog čega bi mogla izgubiti poziciju najvećeg bloka u Predstavničkom domu, prenose strani mediji.

PROČITAJTE JOŠ: IZRAEL: Odobrene antikovid vakcine za decu 

Prema prebrojanim glasovima, opoziciona koalicija desnog centra “Zajedno za promene” dobila je 40,1 odsto glasova u provinciji Buenos Ajres, koja broji najviše stanovnika, dok je predsednikova koalicija “Front za sve” osvojila 38,4 odsto glasova.

Koalicija “Zajedno za promene” je takođe odnela pobedu u Santa Feu, Kordobi i gradu Buenos Ajresu, odnosno drugim okruzima sa značajnom izbornom težinom.

Birači su izabrali 127 poslanika, što predstavlja polovinu mesta u Predstavničkom domu i 24 senatora u osam provincija, što je trećina gornjeg doma.

PROČITAJTE JOŠ: BUGARSKA: Radev vodi na predsedničkim izborima 

Trijumf koalicije desnog centra “Zajedno za promene” će otežati predsedniku poslednje dve godine na toj funkciji, koji mora da se izbori sa akutnom socijalnom krizom i traži sporazum o refinansiranju duga sa Međunarodnim monetarnim fondom kako bi stabilizovao ekonomiju.

Rezultat se doživljava i kao svojevrsna “kazna““ za Fernandesovu vladu zbog nezaposlenosti i drugih poteškoća poput prošlogodišnjeg pada argentinske ekonomije za 10 odsto, zajedno sa kontinuirano visokom inflacijom, obzirom na to da više od 40 posto od 45 miliona stanovnika zemlje živi u siromaštvu, nezaposlenost je blizu 10 odsto, a inflacija u oktobru je bila na godišnjoj stopi od skoro 42 odsto.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter