Izvor: N1
27.06.2024 u 19:56
0

BAJDEN I TRAMP I SUDBINA SVETA: Ko će dobiti prvu debatu ONAJ „Ko pokaže bolje psihološke i kognitivne sposobnosti“

Mogla bi da odluči izbore, a sa njima i globalnu situaciju - tako se opisuje predstojeća debata između aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena i bivšeg Donalda Trampa. Onaj kandidat koji bude pokazao bolje psihološke i kognitivne sposobnosti, s obzirom na broj godina kandidata, dobiće prvu debatu, smatraju , profesor dr Ivan Vujačić, nekadašnji ambasador SRJ, SCG i Srbije u SAD i dr Mladen Lišanin, istraživač saradnik na Insitutu za političke studije.

„Glasači su već podeljeni i jako je mali broj onih koji će se olučivati zbog debate, sem ako se ne desi neki incident koji bi promenio celu izbornu trku. Biće samo dve debate i prvi put se vode debate pre nego što su i Tramp i Bajden postali zvanični kandidati. Razlog je jer obojica imaju motiv za to. Trampov je da se prevaziđe priča o tome da je osuđen i da je kriminalac, jer ako kao kandidat debatuje sa predsednikom amerike i ima nameru da s e vrati u belu kuću to kao dolazi u drugi plan“, objašnjava dr Ivan Vujačić, nekadašnji ambasador SRJ, SCG i Srbije u SAD.

Sa druge strane, Bajdenov motiv, koji je i motiv demokrata je, kako navodi Vujačić, je da se zaustavi Trampov uspon.

„Međutim, biće interesantno kakav će utisak sa aspekta razgovetnosti ostaviti obojica. Prisutan je narativ da je Bajden dementan i da ne može da kontroliše samog sebe. On je to više puta demantovao, držeći neke važne govore. Sa druge strane i Tramp se u poslednje vreme vrlo nekoherentno izražava, pa se i njemu može pripisati demencija. On preskače reči, rečenice i skače sa teme na temu i predmet je šoua na američkim televizijama“, navodi bivši ambasador.

Isto tako, navodi on, Tramp predstavlja „specifičnu pojavu“ koja do sada nikada nije viđena na predsedničkoj poziciji.

„Tramp daje neke ekstravagantne izjave kako će Bajden za vreme debate biti na kokainu da bi mogao da govori, i to ne bi imalo smisla da ljudi nisu navikli da on tako govori. Međutim, pravila u debati su takva da za vreme nje nema komunikacije sa timovima, u vreme reklama nema komunikacije, gase se mikrofoni kad onaj drugi govori, tako da će javnost steći utisak ko je bolji i brži u iznošenju svojih ideja“, kaže Vujačić i dodaje da debata neće odlučiti ko će biti predsednik.

Trampova izjava o „kokainu“ ne zavređuje komentar, smatra dr Mladen Lišanin, istraživač saradnik na Insitutu za političke studije.

„Međutim, obojica kandidata imaju svoje medicinske timove. Svakako da ni jedan od tih timova neće prepisati kokain bilo kome, ali će im preporučiti i dati dijetetske proizvode koji bi im pomogli. I to će sigurno obojica koristiti. Obojica će se pripremati sa svojim medicinskim tiovima, i ono što će se videti u debati biće odlučujuće ali se svakako neće dugo pamtiti“, smatra dr Lišanin.

On ističe i da Trapovo biračko telo, kako je rekao, iz nekog razloga dobro reaguje na takve njegove javne nastupe.

„On sada u kampanji prvi put ima mejnstrim tim za kapanju i ukoliko želi da prodre u to mejnstrim glasačko telo imaće mogućnost da to uradi. Slažem se da će debata biti značajnija po tome i da će odlučiti to kako će njihove psihološko kongitivne sposobnosti, s obzirom na njihove godine, biti ocenjene, a ne njihove politike“, zaključio je istraživač saradnik na Insitutu za političke studije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter