Izvor: kurir
22.12.2021 u 12:26
0

DOBRA VEST: Američka agencija za lekove odobrila injekciju za prevenciju HIV-a

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) odobrila je prvi lek za prevenciju HIV-a u obliku injekcije, ponudivši tako alternativu preventivnim tabletama.

Novi lek, Apretude, ubrizgava se pacijentima svaka dva meseca. Poređenja radi, pilule koje su već na tržištu mogu sprečiti rizik od zaraze HIV-om za 99% ako se uzimaju svakodnevno.

„Današnje odobrenje dodaje nam važan alat u nastojanju da se okonča epidemija HIV-a tako što pruža prvu opciju za prevenciju HIV-a koja ne uključuje uzimanje dnevne pilule“, rekla je RT dr Debra Birnkrant, direktorka odeljenja za antivirusne lekove u Centru za procenu lekova FDA i istraživanja.

Zdravstveni zvaničnici su upozoravali da postoje oni kojima je teško da održavaju režim svakodnevnog uzimanja tableta, zbog čega je injekcija održivija opcija za rizične populacije.

Odobrenje je dato nakon što su dva ispitivanja FDA otkrila da je Apretude efikasniji u smanjenju rizika od HIV-a od dnevnih pilula za 69% kod „cisrodnih muškaraca i transrodnih žena koje imaju seks sa muškarcima” i 90% kod „cisrodnih žena”.

FDA je utvrdila i da je injekcija 66% efikasnija u prevenciji HIV infekcija od dnevne doze Truvade-a, vodećeg leka za prevenciju HIV-a.

Apretude je odobren za rizične grupe odraslih i adolescenata u SAD. U početku se daje u dve doze, u razmaku od jednog meseca, a zatim se injekcije daju jednom u dva meseca. Lek treba da koriste samo pacijenti sa potvrđenim HIV negativnim testovima.

Distribucija injekcije krenuće dogodine. FDA je navela da preliminarni podaci pokazuju da je 2020. otprilike 25% od 1,2 miliona ljudi kojima su bili preporučeni lekovi za prevenciju HIV-a, stvarno i dobilo lekove.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter