Izvor: HappyBSC
04.06.2022 u 23:00
0

EKSKLUZIVNO UŽIVO SA FRONTA: „Ruske snage napreduju polako, po novoj taktici, američko naoružanje Ukrajini dovoze šleperima humanitarne pomoći!“, PREDSEDNIK SKUPŠTINE IVICA DAČIĆ „Svako ko hoće da pomogne našem nacionalnom interesu je naš prijatelj“ u emisiji „AKTUELNOSTI“ na HAPPY TV

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji „AKTUELNOSTI“ razgovaramo sa našim gostima. 

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su:

  • Prof. dr Miloš Laban
  • Dragoslav Bokan, reditelj
  • Prof. dr Slobodan Janković, Centar za konzervativne studije
  • Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije

Sa fronta će se ekskluzivno prvi put u toku emisije uključiti u program uživo Dejan Berić koji će nam reći više o dešavanjima na frontu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Sukobi u Ukrajini se nastavljaju.

Najavljen je dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Srbiju.

Više o ratu u Ukrajini, ali i drugim dešavanjima u svetu pratite u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Ivica Dačić, Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije

O dolasku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i šta se može očekivati od te posete

Predsednik skupštine Ivica Dačić kaže da će se on sa šefom ruske diplomatije sastati u utorak, a da će mu tokom boravka u Srbiji domaćin biti ministar Selaković.

Ivica Dačić ističe da je taj sastanak nešto što su i ranije imali kao praksu koju je on ustanovio. Navodi da svake godine je bio jedan sastanak u Moskvi, a jedan u Beogradu. 

– Sad taj sastanak dobija mnogo više na važnosti nego u redovnim okolnostima, upravo zbog međunarodne situacije. Sa druge strane, to je dobro, jer pokazuje da nema problema u bilateralnim odnosima Srbije i Rusije. 

Govoreći o spoljnom pritisku, koje neke zemlje vrše na Srbiju, Dačić navodi da na njega konkretno se ne vrši prtisak, ali da se verovatno vrši pritisak na predsednika Aleksandra Vučića. Takođe, dodaje i da se vrši jak pritisak na ukupan razvoj odnosa Srbije i Rusije.

Predsednik Narodne skupštine u emsiiji kaže da je bilo potrebno mnogo vremena da se izgrade dobri odnosi i da se uspostavi dobra praksa.

– Ja sam se trudio svuda gde su velike zemlje koje su naši ptijatelji, da dolaze ovde u Srbiju – dodao je Dačić.

Osim kineskog i ruskog minsitra spoljih poslova, on navodi da su u Srbiju dolazili i afrički ministri spoljnih poslova, te da se razvijaju odnosi i sa tim zemljama.

Daćić dalje dodaje da polazeći od toga šta je glavni interes Srbije, a to je teritorijalni integritet i suverenitet, kao i pitanje Kosova i Metohije, 100 zemalja nije priznalo tzv. Kosovo u GS Ujedinjenih nacija, od ukupno 193. 

Svako ko hoće da pomogne našem nacionalnom interesu je naš prijatelj – dodaje Dačić.

Predsednik skupštine dodaje da Srbija ne treba nikome da se pravda. Navodi i da se nekima ne svđa što Lavrov dolazi u posetu, ali takođe, nekima se ne sviđa ni to što je Aleksandar Vučić razgovarao sa Putinom, ali Srbija mora da vodi računa o svojim nacionalnim interesima – zaključuje predsednik skupštine.

U vezi sa pristupanjem Srbije EU, Dačić kaže da se nada da će dočekati taj datum zvaničnog prijema Srbije u Evropsku uniju.

Govoreći o ekonomskim prednostima, sankcijama i EU, Dačić kaže da se pojednostavljeno gleda na celokupnu situaciju. Navodi i da Srbija i Mađarska nisu i istoji poziciji, jer je Mađarska punopravni član EU i bez njene odluke se ne može.

– Mislim da je naša pozicija, koju smo usvojili još na početku sukoba u Ukrajini, jer već drugi ili treći dan smo imali sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, da mi, kad je reč o teritorijalnim integritetu, saglasni smo da taj princip mora da se očuva i osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta, ali nismo uvodili sankcije Rusiji. Ali, mi nisam siguran da Evropska unija zna kakvu politiku vodi, i to ne samo EU. Mislim da Sjedinjene Američke Države jedino znaju kakvu politiku vode. SAD imaju svoj interes koji je idealan, a to je da se kupuje njihov gas. 

Prof. dr Slobodan Janković, Centar za konzervativne studije

O tome da Rusija i Kina razvijaju svoju neku vrstu nezavisne strukture, Janković kaže da oni dugo rade na tome, čak i pre rata u Ukrajini, navodeći razvoj ekonomske saradnje, saradnje u okviru Šangajske organizacije za saradnju, saradnju i u okviru BRIKS-a, koja ima tendenciju da se širi i prima nove članove.

Procenat robe koja se razmenjuje u juanima raste. Dedolarizacija se ubrzava sa ovom krizom. Iz meseca u mesec, taj udeo robe koja se razmenjuje u druge valute raste – ističe profesor Janković.

Što se tiče Zelenskog, Janković kaže da on ne radi samostalno, već da ispunjava inetrese Vašingtona i Londona. 

– Mi vidimo da sada već većina naroda ne želi u EU, a dugo već ogromna većina nema poverenja u EU. Ne očekujem da će taj datum ulaska Srbije u EU ikada doći – dodaje Janković.

– U našem interesu jeste da se odupremo tim pritiscima. Naravno, treba da pravimo kompromise u diplomatiji, ali da ti kompromisi budu što manje na našu štetu, a što više u našem interesu, pogotovo dugoročnom interesu – dodao je Janković.

Dragoslav Bokan, reditelj

– „Evropski put“ je pre svega jedna fraza, jedan brend marketinški. To nema veze sa Evropom, a posebno ne sa našim putem, ali to je prosto tako. Postoje zemlje koje diktiraju. Ono što je važno jeste da put Srbije ne može da kreće ispočetka. To je nasleđe, tj. postoji političko nasleđe – rekao je Bokan.

U vezi sa tim, Bokan dodaje da svako ko kreće da vodi Srbiju, kreće od neke tačke, a to se često neugodne tačke.

– Maštaonica postoji svugde, sem u državnim pitanjima. Tu maštaonica ne sme da postoji. Ono što je važno jeste da vlast mora da ima osećaj za svoj narod, jer narod je isto jedan uticajan faktor – dodao je reditelj.

Reditelj dodaje da politička gravitacija 2022. godine veoma strašna i komplikovana.

– Ta ideja da je Zapadana Evropa- Evropa, a da su zemlje Istočne Evrope neke kolonije Turske i Sovjetskog Saveza  i ta stalna vrsta pokušaja da te kolonije priznaju svoje kolonijalne gosopodare, taj Zapad, pod firmom Evrope je opis celog trika koji se stalno dešava – istakao je reditelj emisiji.

– Zato naš narod treba da shvati da živimo u teškim okolnostima, da iz strateških razloga mi često da radimo neke stvari. Zato je pitanje države, ključno srpsko nacionalno pitanje. Nekad je je ključnio pitanje nacije, nekad kulture, vere ili duhovnosti, ali u ovom trenutku tj. poslednjih godina, pitanje države se uspostavlja kao centralno, jer bez toga ni Republika Srpaska, ni Crna Gora, ni Srbi u regionu, ni mi ovde, ne možemo ništa da uradimo, jer će nas „zbrisati“ bura – zaključuje Bokan. 

Prof. dr Miloš Laban

Govoreći o stavu Mađarske tokom krize u Ukrajini, profesor Laban kaže da Mađarska apsolutno vodi računa i vodi se svojim zdravom razmun, tj. da ni za kakve sugestije koje dolaze iz pozadine, a čija je želja da se razbukata u Ukrajini, Mađarskoj ne pada na pamet to da podržava.

– Moje zapažanje jeste da u pozadini postoji nešto što mediji pokušavaju da prikriju,a to je da imate tri autentične strane u ovom sukobu. Jedna strana je Rusija, Kina i Indija. Oni govore u svoje ime, o svom nacionalnom interesu i oni imaju svoju neku viziju budućnosti. Što se tiče EU, ja tu ne vidim neku autentičnu politiku, tj. stranu prema ovoj drugoj. Mi smo kao i Mađarska (koja jeste u EU može da zapreči, pozove na zdrav razum ostale članice). Mi smo sad u jednoj poziciji da naša politika, je najbolje moguće što možemo da izvučemo u ovom trenutnku. Ne vidim bilo šta drugo što bismo mogli da uradimo u ovom trenutku da poboljšamo naš položaj. U suštini kad pogledate našu poziciju, mi smo samostalni. Mi smo samostalni faktor u celoj priči, za razliku od EU, gde u pozadini stoji američka duboka država koja drži taj ogroman novac. Suština jeste da EU nije faktor koji nešto odlučuje – kaže Laban.

Sa fronta se ekskluzivo uključuje u program emisije Dejan Berić

Kakva je zaista situacija na terenu?

– Na terenu, mi krećemo napred već dva meseca, malo po malo, po nekoj novoj taktici koja se ispoljava prvo udarima artiljerije, pa pešadije da ne bismo gubili ljudstvo. Najviše nas sprečava to što je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, rekao da treba da se čuvaju ne samo civil, nego i stambeni objekti, tako da se krećemo mnogo sporije nego što bi trebali – izjavio je Berić.

– Ukrajinci ne mogu ništa da nam urade na frontu, pa se oni svete tako što „tuku“ po civilima. Upravo sada je bombardovan Donjeck, pre sat vremena je bombardovan. Kako su dobili novu artiljeriju od Amerikanaca, ove haubice, počeli su da tuku po centru Donejcka, što ranije nije bio slučaj. Danas je poginula jedna žena od 78 godina. Trenutno se ne zna koji je broj novih žrtava. Najgore je što te haubice dovoze šleperima humanitrane pomoći i naša avijacija je nemoćna da je bombarduje, jer ide zajedno sa hranom i ne može se bombardovati Crveni Krst. Bombarduju i  tuku uglavnom iz gradova, bukvalno su nam „ruke vezane“, dok se polako ne zauzme grad. Prvu i drugu liniju odbrane smo zauzeli. Sve to ide dosta sporo iz razloga što ne sme da se tuče po građanskim tj. civilnim objektima, a oni sakrivaju svoju artiljeriju po civilnim objektima. Uglavnom u tim objektima nema civila, jer oni već znaju da treba da se skrivaju po podrumima. Međutim, Ukrajinci ih uglavnom koriste kao živi štit – dodao je Berić.

– Ukrajinci gube na frontu, sve ih je manje i imaju manje ljudstva, to je primetno na ovom rejonu gde smo mi bili pre dolaska ovde, a to je rejon grada Izjuma. Bukvalno su se poslednji dali ubekstvo, pobacali su sve što su imali i pobegli, kao i iz Severodonjecka. Ipak, tamo još nije u potpunosti oslobođen grad. Malo je prebrzo Ramzan Kadirov to saopštio, ali tamo i dalje idu borbe na perferijama grada, a to je uglavnom, jer više ne mogu da pobegnu. Imali su jedan most tamo kojim su mogli da pobegnu, ali njihovi vojnici (ukrajinski) su minirali taj most i sad niko ne može da pobegne. Ukrajinske vlasti su ih ostavile na milost i nemilost – zaključio je Dejan Berić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter