Izvor: Blic.rs
13.10.2022 u 12:05
0

„EVROINTEGRACIJE SRBIJE SU KAO „JO-JO“: Bilčik se oglasio posle izveštaja Evropske komisije i iznenadio porukom!

Poslanik Evropskog parlameta Vladimir Bilčik izjavio je da Srbija, ukoliko želi da se priključi Evropskoj uniji, „mora da bira i da izabere“. On je evrointegraciju naše zemlje uporedio sa igračkom jo-jo. „Izgleda kao da su evropske integracije bile kao neka vrsta jo-joa u Srbiji“, smenu „uspona i padova, uspona i padova“.

Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec nakon razgovora sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić: „U Beograd smo došli u ključnom trenutku za evropsku budućnost Srbije…“

Ponavlja da je Srbija današnjim Izveštajem Evropske komisije dobila jasnu poruku.

– Danas je bio veliki dan za proširenje. Čuli smo sve izveštaje o svakoj zemlji, uključujući Srbiju. Osnovna poruka je da je Srbija napravila strateški izbor, taj izbor je napravljen pre više godina, o priključenju Evropskoj uniji, i u ovim teškim geopolitičkim vremenima, posebno posle brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, očekujemo da Srbija napravi jasan izbor… I sankcije protiv Rusije su ključno pitanje koje dominira razgovorom – kaže Bilčik.

Govoreći o procesu pristupanja, on je naveo da to nije jednoznačan proces, kao i da postoje druge oblasti u kojima se očekuje da Srbija napravi pomak.

– To su vladavina prava, pravosudna reforma, strukturne podele u energetici, zaštiti životne sredine i medijske slobode… Jasno je da nismo imali nikakav suštinski napredak. Zašto je to tako? U Srbiji su održani izbori u aprilu, još uvek čekamo novu Vladu, sa jasnim mandatom i jasnim prioritetima. Nadamo se da će Evropa među tim prioritetima imati odlučujuće mesto. Imajući to u vidu , očekujemo da će Srbija sarađivati. To je jedina zemlja kandidat na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa sankcijama Evropske unije – naveo je. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prema njegovim rečima, napredak je što je opozicija ušla u srpski parlament kao i da mu je drago što je EU u tome pomogla kroz međustranački dijalog.

– Izgleda kao da su evropske integracije bile kao neka vrsta jo-joa u Srbiji. Usponi i padovi, usponi i padovi. Tipičan primer je usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom, ali mi ne želimo da bude nešto stacionarno, želimo da se Srbija kreće prema Evropi. Sve u svemu Srbija ima dobru šansu da napreduje na putu ka Evropskoj uniji. Ali, mislim da je vreme da se napravi jasan izbor. Beograd je na potezu, a mi smo tu da pomognemo. Odluke se moraju donositi u Srbiji – kazao je Bilčik.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter