Izvor: POLITICO
31.05.2024 u 18:59
3

EVROPSKA UNIJA „DISCIPLINUJE“ ORBANA: Mađarska ostaje bez važnih resora u EK, nema mesta ni za Varheljija

Lideri članica EU planiraju da kazne mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegovih kontinuiranih opstrukcija po pitanju Ukrajine, tako što Mađarskoj neće dati nijedan od važnih resora u narednoj Evropskoj komisiji, među kojima su i oni koji su zaduženi za pregovore o proširenju EU, rekle su upućene diplomate za briselski portal Politiko.

Mađarska želi da zadrži mesto komesara za proširenje, na kojem je u prethodnih pet godina bio Oliver Varhelji, blizak Orbanu. Međutim, budući da taj resor ima značajan uticaj zbog očekivanih pristupnih pregovora sa Ukrajinom, vlade članica Unije ne žele na toj funkciji da vide ni Varheljija, ni bilo kog drugog Mađara, rekle su diplomate.

Orban je najbliži saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina u EU, a evropski lideri su sve više ogorčeni zbog odugovlačenja sa uvođenjem sankcija Rusiji zbog stava mađarskog premijera i zbog njegovog protivljenja isporuci sredstava Kijevu. Jedan od diplomata je rekao da dozvoljavanje Mađarskoj da zadrži kontrolu nad bilo kojim moćnim resorom „gotovo da ne može da bude ni pitanje“, dok se Budimpešta nada da bi Varhelji mogao da ostane komesar za proširenje.

„Posle katastrofe sa Varheljijem i načina na koji se Orban odnosi prema (predsednici Evropske komisije Ursuli) Fon der Lajen, nema šanse da će ona dati bilo šta važno nekome ko mu je blizak“, rekao je diplomata.

Orban je poslednjih meseci pokušavao da blokira isporuku pomoći Ukrajini i pretio je blokadom pristupnih pregovora Unije sa Kijevom. Mađarska će 1. jula preuzeti šestomesečno predsedavanje Savetu Evropske unije, čime će dobiti ovlašćenje da utvrđuje dnevni red.

Varhelji je bio na meti optužbi za podrivanja politike prema kandidatima za članstvo u EU i za stvaranje konfuzije u nedavnom sukobu Unije sa Gruzijom oko takozvanog „zakona o stranim agentima“, koji mnogi vide kao pokušaj gruzijske vladajuće partije da suzbije opozicione medije, aktiviste i nevladine organizacije.

Imenovanje Varhejija za komesara za proširenje 2019. godine naširoko je viđeno kao „mirovna ponuda“ Orbanu sa ciljem da se mađarska desna vlada zadrži na strani ostalih članica EU, slično kao što je Velika Britanija 2014. dobila najmoćniju ekonomsku poziciju posle najave tadašnjeg britanskog lidera Dejvida Kamerona da će organizovati referendum o izlasku iz Unije (Bregzit).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

3 thoughts on “EVROPSKA UNIJA „DISCIPLINUJE“ ORBANA: Mađarska ostaje bez važnih resora u EK, nema mesta ni za Varheljija”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter