Izvor: HappyBSC/Tanjug
07.07.2022 u 22:10
0

EVROPSKI SUD ODLUČIO: izrečena presuda protiv Grčke zbog utapanja migranata!

Evropski sud za ljudska prava done je danas presudu protiv Grčke u slučaju potonuća broda s migrantima u Egejskom moru 2014. godine. 

Slučaj „Safi i drugi protiv Grčke“ pokrenut je u Evropskom sudu za ljudska prava u januaru 2015, godinu dana nakon što se 11 od 27 migranata utopilo kada je njihov brod potonuo u egejskim vodama kod ostrva Farmakonisija.

Tužbu je podnela šesnaestočlana grupa u kojoj su bili 13 Avganistanaca, dva Sirijca i jedan palestinski državljanin.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Sud je naložio Grčkoj da plati 330.000 evra na ime nematerijalne štete koju su pretrpeli podnosioci zahteva.

Evropski sud presudio je da je došlo do povrede člana 2 (pravo na život) Evropske konvencije o ljudskim pravima.

– Sud je utvrdio da je bilo propusta u postupku i zaključio da državne vlasti nisu sprovele temeljnu i efikasnu istragu koja bi mogla da rasvetli okolnosti u kojima je brod potonuo – navedeno je u obrazloženju presude.

Sud je, naime, utvrdio da grčke vlasti nisu učinile sve što se od njih razumno moglo očekivati da bi podnosiocima zahteva i njihovim rođacima pružile nivo zaštite propisan članom 2 konvencije.

Citirajući podnosioce zahteva, sud je naveo da je „brod grčke obalske straže išao vrlo velikom brzinom da bi gurnuo izbeglice natrag prema vodama Turske, što je izazvalo prevrtanje ribarskog broda“.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter