Izvor: SPUTNIK
26.07.2024 u 22:47
0

HOĆE LI PUTIN POMIRITI ASADA I ERDOGANA

Normalizacija odnosa Turske i Sirije bila je jedna od glavnih tema iznenadnog susreta Vladimira Putina i Bašara el Asada u Kremlju. Pretpostavlja se da je zadatak ruskog predsednika da pripremi teren za sastanak sirijskog lidera sa turskim kolegom Redžepom Erdoganom, posle 13 godina sukoba i netrpeljivosti koja postoji između Ankare i Damaska.

Kiril Semjonov, ruski ekspert za Bliski istok, smatra da su upravo mogući pregovori sirijskog i tuskog lidera o normalizaciji odnosa bili tema razgovora Asada i Putina.
„Mislim da je to važno i za Rusiju u ovom trenutku. Dakle, jedna od glavnih tema ove posete bilo je pronalaženje rešenja za normalizaciju odnosa između Sirije i Turske uz učešće Rusije, koja bi želela da odigra vodeću ulogu tako da se sastanak odvija uz rusko posredovanje, a ne, na primer, uz posredovanje Iraka. Naravno, bilo je i drugih pitanja, uključujući i ekonomska, kao što je snabdevanje Sirije hranom i tako dalje. Ipak, mislim da su oni bili sekundarni. Glavni fokus ovog sastanka je najverovatnije bio na sirijsko-turskoj normalizaciji. Podsetiću da rezultati ove posete nisu posebno medijski ispraćeni i objavljivani, tako da su to samo moje pretpostavke“, kaže Semjonov.
Semjonov podseća da su pripreme za posetu Vladimira Putina Turskoj u toku, ali datum još nije određen, iako se ranije pominjalo da bi sastanak sa Erdoganom mogao biti održan u avgustu u Moskvi.
Inače, Ankara kao glavne posrednike pominje Moskvu i Bagdad.

Šta je kamen spoticanja u odnosima Ankare i Damaska

Veze Turske i Sirije prekinute su 2011. nakon izbijanja sirijskog građanskog rata, u kojem je Turska podržala pobunjenike koji su nastojali da svrgnu Asada. Do skoro se činilo da ne postoje nikakve šanse da dve zemlje zakopaju ratne sekire i uspostave bilo kakve odnose. Turski lider je do nedavno nazivao Asada „kasapinom“ i „ubicom“, ali teška migraciona kriza, praćena ozbiljnim ekonomskim problemima, naterala ga je da okrene ploču. Erdogan sada šalje signale da sporove treba rešavati međusobnim dijalogom za pregovaračkim stolom.
Turske vlasti sada govore o želji da vrate odnose sa Sirijom na prethodni, nivo pre krize. Da bi se to dogodilo, potrebno je rešiti niz pitanja – povući hiljade turskih vojnika iz severozapadnih regiona Sirije koje drže pobunjenici i vratiti tri miliona sirijskih izbeglica iz Turske.
„Asad ne pristaje na normalizaciju bez ispunjenja zahteva za povlačenje turske vojske, a Turska za sada neće povlačiti svoju vojsku. S druge strane Turskoj je potrebna normalizacija da bi vratila sirijske izbeglice nazad u Siriju. Ako Turska povuče svoje trupe, onda će zajedno sa turskom vojskom krenuti i ostali Sirijci koji se nalaze na tim teritorijama. Odnosno, odluka će imati suprotan efekat. Dakle, ovde treba tražiti neke druge oblike saradnje“, ocenjuje Semjonov.
Ruski eksperti ističu da je za Rusiju važno da zadrži kontrolu nad situacijom u Siriji, posebno u jeku zaoštravanja konflikta na Bliskom istoku.
Pored razgovora o regionalnim procesima, Putin i Asad su, kako se pretpostavlja, mogli da pokrenu i pitanja posleratne obnove Sirije. Stručnjaci podsećaju da je prošle godine Damask normalizovao odnose sa nizom arapskih zemalja. Osim toga, članstvo Sirije u Ligi arapskih država je obnovljeno, između ostalog i uz pomoć Moskve.
Rusija podržava želju Saudijske Arabije da učestvuje u multilateralnim formatima saradnje, na primer u okviru BRIKS-a, a takođe pomaže privlačenju investicija iz bogatih arapskih monarhija u Siriju.
Ipak, tokom Asadove posete Moskvi medijska pažnja bila je usmerena na mogući sastanak Asada i Erdogana, a eksperti zaključuju da će čak i obično rukovanje ta dva lidera, uz posredništvo Vladimira Putina, ojačati poziciju Rusije i autoritet ruskog lidera na Bliskom istoku.
Tokom susreta sa Asadom, Putin je upozorio da situacija u regionu Bliskog istoka ima tendenciju pogoršanja. Eskalacija koju pominje ruski predsednik nije vezana samo za palestinsko-izraelski vojni sukob koji traje skoro 10 meseci, već se to odnosi i na Siriju.
Asad je ocenio da su Rusija i Sirija prošle kroz teška iskušenja tokom proteklih decenija i podsetio je da se njegova poseta poklapa sa 80. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa između Moskve i Damaska.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter