Izvor: BETA
04.11.2023 u 14:50
0

I MILOŠ ZEMAN OŠTRO PREMA PALESTINCIMA: Bivši češki predsednik Zeman za proterivanje svih Palestinaca u pustinje Saudijske Arabije

Bivši predsednik Češke Miloš Zeman predložio je kao rešenje sukoba na Bliskom istoku da se svi Palestinci, iz Gaze i sa Zapadne obale, deportuju u Saudijsku Arabiju i delimično u Jordan.

Naveo je da je da to ne bi bilo nehumano i da su posle Drugog svetskog rata po sistemu kolektivne krivice iz Čehoslovačke, Poljske i drugih istočnoevropskih zemalja, deportovani milioni Nemaca, tamošnje nacionalne manjine.

ERDOGAN BESAN, TURSKA PRECRTALA IZRAEL: Ne smatramo Netanjuhaua sagovornikom, Gaza mora biti deo nezavisne, suverene palestinske države posle rata

„To ne bi bilo ništa nehumano. Na kraju krajeva Palestinci ionako uglavnom, uključujući i Gazu gde vlada Hamas, žive u jadnim uslovima. A Saudijskoj Arabiji je potrebna radna snaga. Dakle humano iseljenje Palestinaca iz Gaze i eventualno sa Zapadne obale bi prema mom mišljenju rešilo situaciju“, kazao je bivši predsednik u intervjuu češkom dnevniku Lidove novini.

Deo tog Zemanovog „rešenja“ sukoba na Bliskom istoku bilo bi i to da se Palestinci deportuju u pustinje koje bi počeli eventualno uz medjunarodnu pomoć da navodnjavaju.

„Ako su to uspeli da učine Izraelci zašto to ne bi uspeli Palestinci, možda i uz medjunarodnu pomoć“, rekao je Zeman u intervjuu.

On je osudio nedavnu ;rezoluciju Ujedinjenih nacija koja poziva na humanitarno primirje izmedju Izraela i palestinskog pokreta Hamas protiv koje se izjasnila Češka, kao i još 13 zemalja.

„Posle 11. septembra 2001. govorio sam da se sa teroristima ne pregovara, sa njima se ratuje, dakle smatram da je poziv da se pregovara sa teroristima apsolutno drzak. Da pozivate da se pregovara sa Hamasom to je isto kao kada bi saveznici tokom Drugog svetskog rata pregovarali recimo sa Hajnrihom Himlerom, SS-jedinice su takodje bile teroristička organizacija“, kazao je Zeman.

Bivši češki predsednik iako se zalaže da se proteraju svi Palestinci sa teritorija koje je Izrael okupirao posle Šestodnevnog rata 1967. a podržava i poratno proterivanje sudetskih Nemaca i Madjara iz Čehoslovačke ne dopušta kao rešenje sličan scenario da se protera ruska manjina iz Ukrajine.

„Stanovništvo u Ukrajini koje govori ruskim jezikom sigurno nema svoj Hamas i zato nema razloga da se razmišlja o nečem takvom. Bez Hamasa nikada ne bih predložio da se deportuju Palestinci. Ne zaboravite da u suštini svi Palestinci podržavaju Hamas“, rekao je bivši češki predsednik.

Zeman je naglasio da bi u slučaju Ukrajine za početak bilo dovoljno primirje, sada kad se pažnja svetske javnosti prebacila sa napada Rusije na Ukrajinu na Izrael.

„Putin je došao do zaključka da je NATO slab. Dakle neka slična logika važi i ovde. Pažnja se sada prebacila na Bliski istok. I naravno, prilika da se proširi agresija u Ukrajini je sada veća nego ikada ranije“, rekao je Zeman.

Bivši češki predsednik kritikovao je i Evropsku uniju zato što nije u stanju da razlikuje migranta koji beži od progona u domovini ili rata od ekonomskih migranata koji u gorem slučaju mogu da budu začetak neke uspavane ćelije islamskog terorizma.

„Rešenje je svakako dosledna zaštita spoljašnih granica EU a ne pokušaj da potkupimo onaj osetljivi deo našeg društva tako što ćemo primati navodne Sirijce ili navodne Avganistance. Gledajte, ja sam poželeo dobrodošlicu ukrajinskim izbeglicama jer oni zaista beže od rata. Dakle ja nisam protiv migranata nego protiv islamskih ekonomskih migranata“, kazao je Zeman.

Zemanova dobrodošlica, međutim, ne važi za izbeglice koji beže od rata u Siriji jer se po oceni bivšeg češkog predsednika „rat u Siriji preuveličava“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter