Izvor: Tanjug/Novosti
04.11.2023 u 13:58
0

ERDOGAN BESAN, TURSKA PRECRTALA IZRAEL: Ne smatramo Netanjuhaua sagovornikom, Gaza mora biti deo nezavisne, suverene palestinske države posle rata

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da izraelskog premijera Benjamina Netanijahua više ne smatra „svojim sagovornikom“.

– Trenutno nemam nikakav kontakt sa Izraelom. Naš šef obaveštajne službe Ibrahum Kalin održava kontakt. Naravno, on se takođe sastaje i sa Palestinom i sa Hamasom. Reći ću ovako – Netanijahu više nije naš sagovornik u bilo kakvom smislu. Mi smo ga precrtali – rekao je turski lider.

SATRAPI IZ VELIKE BRITANIJE: Britanski ministar „Ispravno je što je smenjen moj kolega zbog poziva na prekid vatre“

Govoreći o odnosima sa Izraelom, Erdogan je rekao da je u današnje vreme međunarodne diplomatije u potpunosti prekinuti sve kontakte jednostavno nemoguće.

– Zbog toga koristimo sva diplomatska sredstva i nastavićemo to da činimo. Naš glavni cilj jeste da se uspostavi konačni mir kada je reč o palestinsko-izraelskom problemu. Mi nastojimo da kreiramo formulu koja će funkcionisati. Rešeni smo da učinimo sve što je moguće kako bi se zaustavilo krvoproliće i uspostavio mir. Želimo dugotrajan i stabilan mir u regionu i u našoj zemlji – naglasio je Erdogan.

Turski predsednik je dodao i da Turska želi da pozove sve zainteresovane strane na konferenciju o Gazi, koju će inicirati Ankara.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatra i da Gaza mora biti deo nezavisne, suverene palestinske države, kada se rat Izraela i Hamasa završi. On je dodao da Ankara neće podržati model, kako je naveo, „postepenog brisanja Palestinaca iz istorije“. Erdogan je u obraćanju novinarima tokom povratka iz Kazahstana u petak, takođe rekao da je šef turske obaveštajne službe Ibrahim Kalin u kontaktu sa izraelskim i palestinskim vlastima, kao i sa Hamasom.

Erdogan smatra da Evropska unija (EU) nije zauzela pošten stav o ratu između Izraela i Hamasa i situaciji u Pojasu Gaze i da je kao rezultat toga poverenje u blok „duboko poljuljano“. Podrška koju su evropske zemlje pokazale Izraelu proizišla je iz „njihovih dugova“ zbog holokausta, dodao je Erdogan.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter