Izvor: Blic
02.08.2024 u 21:22
0

IRAN SPREMA OSVETU NA SVETI DAN: Zapadne obaveštajne službe saopštile datum napada na Izrael (VIDEO)

Prema informacijama koje su prikupile zapadne obavještajne službe i prenijeli izraelski mediji da imaju dokaze da Iran planira da napadne Izrael na sveti dan Tiša beav kao odmazdu za atentat na lidera Hamasa Ismaila Hanije (62).

Prema Skaj njuz Arabia, zapadne obaveštajne službe imaju dokaze o iranskim planovima, a prema planu, Iran će napasti u saradnji s Hezbolahom, sa teritorije Libana. Tiša beav ove godine počinje 12. avgusta i završava 13. avgusta.

Ne odustaju od osvete
KO JE ŽIV A KO MRTAV OD VOĐA HAMASA: Jedni se kriju ispod tunela Gaze, drugi u bogatoj zalivskoj zemlji

Na sveti dan Tiša beav, Jevreji žale zbog uništenja prvog i drugog hrama. Tokom događaja se posti, oplakuje. Tri su izvora rekla za Njujork tajms da je Iran planirao da odgovori na ubistvo Hanija. Iranski vrhovni vođa Al Hamnei na društvenoj X napisao je: 

Posle ovog gorkog, tragičnog događaja koji se dogodio unutar granica Islamske Republike, naša je dužnost osvetiti se -napisao je Al Hamnei

Izveštaj ukazuje da se cilja na emocionalni i psihološki efekat napada na Izrael baš na sveti dan žalosti. U izveštaju se tvrdi da bi se jevrejski Izraelci mogli osećati posebno ranjivima na ovaj dan uz dodatni psihički pritisak.

Neprijateljske države i entiteti u prošlosti su svoje napade usmeravale na jevrejske praznike, kao što je bio slučaj 7. oktobra, koji je padao na Simčat Toru i Šabat, te na Kom Kipur rat 1973. Navodno postoji i simboličan razlog za napad na ovaj datum , oživljavajući istorijske traume i oživljavajući slike razaranja.

Konačno, Iran se navodno nada da će napad na današnji dan doneti element iznenađenja. Dok su možda zauzeti sopstvenim verskim ritualima ili rešavanjem nesporazuma, pretpostavlja da da će zbog toga biti nespremni za vojni napad.

Iran je pokušao da napadne Izrael u aprilu, zadavši samo nekoliko direktnih pogodaka sa stotinama bespilotnih letilica i projektila koje je lansirao na Izrael.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter