Izvor: Tanjug
13.08.2021 u 18:21
0

KABUL: Evropske zemlje zatvaraju ambasade i evakuišu osoblje!

Norveška i Danska saopštile su da će zatvoriti svoje ambasade u Kabulu, dok Nemačka drastično smanjuje broj zaposlenih u ambasadi, a Francuska ponovo poziva svoje državljane da napuste tu zemlju u trenutku kada su talibani uspostavili kontrolu nad većim delom Avganistana, nakon što su zauzeli još četiri glavna grada provincija.

Norveška će zatvoriti svoju ambasadu u Kabulu i evakuisati svoje diplomate, kao i lokalne zaposlene i njihove porodice, izjavila je danas norveška ministarka spoljnih poslova Ine Eriksen Soereide.

VAŽNO:

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Cifre RASTU!

PREDSEDNIK ISPUNIO JOŠ JEDNO OBEĆANJE: RADNICI GEOKSA DOBILI NOVAC!

VREO TALAS SE NASTAVLJA: Evo kakvo nas vreme očekuje za vikend

LJUBAN KARAN I VELJKO ODALOVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Otkriveni stravični detalji ZLOČINA NAD SRBIMA! Hoće li iko odgovarati?!

Danska televizija TV2 citirala je ministra inostranih poslova Džepea Kofoda koji je rekao da se osoblje u ambasadi u Kabulu evakuiše. 

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas kazao je da njegova zemlja smanjuje broj zaposlenih u ambasadi u Kabulu na operativno neophodni, apsolutni minimum.

Mas je novinarima rekao da se u glavni grad Avganistana odmah šalje tim za podršku u kriznim situacijama radi povećanja bezbednosti u ambasadi.

On je pozvao sve nemačke državljane da odmah napuste zemlju, dodajući da će se planirani čarter letovi biti na usluzi diplomatskim i lokalnim službenicima koji rade za ambasadu da odu iz zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

POČEO SABOR U GUČI! Jubilarni 60. festival truba „DRAGAČEVSKI SABOR-SVETSKI FENOMEN!“

OBEĆANO, ISPUNJENO! Stanarima Vidovdanske uručeni ključevi privremenih stanova

BJEGOVIĆ I STAROVIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Da li migranti pale pravoslavnu Grčku?!

VESIĆ POTVRDIO: U Bloku 70 požar je LOKALIZOVAN, nema opasnosti da će se proširiti!

Mas je rekao i da će se vize za Avganistance ubuduće izdavati u Nemačkoj kako bi se ubrzao proces odlaska ljudi iz zemlje.

I francusko Ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je poziv francuskim državljanima da napuste Avganistan što je pre moguće. 

U svetlu pogoršanja bezbednosne situacije, ponovo smo prošle nedelje pozvali francuske građane da napuste zemlju što je pre moguće, navedeno je u saopštenju kao odgovor na pisano pitanje o tome da li Francuska planira da evakuiše svoju ambasadu i svoje građane iz te zemlje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter