Izvor: Sputnik Srbija
18.09.2022 u 18:39
0

KIRGIZIJA: Postupci tadžikistanske strane mogu dovesti do sukoba i destabilizacije situacije u regionu srednje Azije!

Ministarstvo spoljnih poslova Kirgizije smatra da postupci tadžikistanske strane mogu dovesti do sukoba i destabilizacije situacije u regionu srednje Azije.

„Dejstva tadžikistanske strane mogu dovesti do pokretanja velikog međudržavnog sukoba, kao i do destabilizacije situacije u regionu Centralne Azije u celini“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Događaje od 14. do 17. septembra Ministarstvo ocenjuje kao „unapred planirani oružani akt agresije“ Tadžikistana na Kirgiziju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Kirgiska strana raspolaže svim dokazima (foto i video materijalima) na kojima je zabeležen početak agresije, kao i sva zverstva i zločine koje su tadžikistanski vojnici počinili na teritoriji Kirgiske Republike. U slučaju potrebe, kirgiska strana je spremna da pruži ove dokaze“, naglašava se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Takođe se navodi da je Kirgizija delovala isključivo iz pozicije odbrane, a nije imala za cilj da zauzme stranu teritoriju, za razliku od tadžikistanske strane, koja je izdajnički posegnula za teritorijalnim integritetom i suverenitetom Kirgizije, što još jednom potvrđuje postojanje teritorijalnih pretenzija Tadžikistana.

IAEA ODLIČNO ZNA KO GRANATIRA ZAPOROŠKU NUKLEARKU: U saopštenja IAEA se dodaje politički činilac!

„Iskazujemo snažan protest protiv nezakonitih i destruktivnih dejstava Republike Tadžikistan koja je, kršeći sve ranije postignute dogovore, blagovremeno dovela trupe na granicu Kirgizije i, koristeći oružane snage i tešku vojnu tehniku, bez razloga napala granične i civilne objekte, naselja duž celog perimetra kirgisko-tadžikistanske državne granice“, zaključili su u Ministarstvu spoljnih poslova.

Veći sukobi na granici Kirgizije i Tadžikistana počeli su u petak ujutro. Strane su jedna drugu optuživale za granatiranje. Žestoke borbe između vojske dveju zemalja trajale su ceo dan gotovo duž cele granice. Prekid vatre je postignut tek uveče. U subotu ujutro nastavljeni su povremeni sukobi. Strane su jedna drugu optuživale za kršenje sporazuma o prekidu vatre. Razmena vatre prestala je tek u subotu uveče.

Kirgizije je saopštila da je u sukobima poginulo 46 osoba, a da je 140 njenih građana povređeno. Tadžikistan je objavio da je poginulo 35 građana, a 30 ranjeno.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter