Izvor: SD.RS
21.08.2023 u 11:46
0

LAVROV PROZVAO ZAPAD: Svet se umorio od UCENA i pritisaka ZAPADNIH ELITA i od njihovih RASISTIČKIH manira

BRIKS je pokrenuo proces proširenja kako bi postao jedan od stubova pravednijeg policentričnog svetskog poretka, napisao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u članku za južnoafrički list „Ubuntu“.

Naša organizacija ima veliki broj istomišljenika širom sveta. BRIKS vidi tu pozitivnu snagu koja može da pojača solidarnost zemalja globalnog Juga i Istoka, da postane jedan od stubova novog, pravednijeg policentričnog svetskog poretka. ‘Petorka’ je spremna da odgovori na taj zahtev i zato smo krenuli u proces proširenja – podvukao je Lavrov.

Istakao je da Rusija i niz država smanjuju zavisnost od dolara i prelaze na obračune u nacionalnim valutama.

„ZAPAD ĆE NAS MOLITI…“ Medvedev ZAGRMEO i uterao STRAH U KOSTI: „Rusija neće stati!“

Ruski ministar je naveo da pokušaji kolektivnog Zapada da preokrene ovu tendenciju u ime očuvanja sopstvene hegemonije imaju suprotan efekat, jer se svetska zajednica umorila od ucene i pritiska zapadnih elita, od njihovih kolonijalnih i rasističkih manira.

– Svedoci smo toga da se rađa spravedniji multipolarni svetski poredak. Novi centri ekonomskog rasta i prihvatanje globalno značajnih političkih odluka u Evroaziji, u azijsko-pacifičkom regionu, na Bliskom Istoku, u Africi i Latinskoj Americi se rukovode pre svega sopstvenim interesima i daju prioritet nacionalnom suverenitetu. Na toj osnovi imaju neverovatne uspehe u raznim oblastima – zaključio je ruski šef diplomatije.

Samitu BRIKS-a, koji će biti održan u Johanesburgu 22-24. avgusta, prisustvovaće lideri Kine, Indije, Brazila i Južnoafričke Republike, a Rusiju će predstavljati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da će učestvovati na samitu putem video-linka. Još 19 država je izrazilo želju da se priključe BRIKS-u, među njima su: Argentina, Iran, Alžir, Tunis, Turska, Saudijska Arabija i Egipat.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter