Izvor: sputnik
19.07.2024 u 21:27
0

LAVROVOM OŠTROM OKU NIŠTA NE MOŽE DA PROMAKNE: Bajden se boji da će neminovno izgubiti Balkan

Zapad se plaši da se ukrajinska kriza ne okonča u korist Rusije jer bi u tom slučaju neminovno morao da prizna da se globalna slika promenila, i da Amerika više nije jedina sila koja dominira svetom.

Ovo je komentar diplomate Vladimira Kršljanina na zabrinutost američkog predsednika Bajdena koji je nedavno rekao da bi pobeda Rusije u ukrajinskom sukobu donela više nezavisnosti balkanskim državama uključujući i Poljsku.
„U Srbiji i inače mnogi smatraju da će se čim Rusija dođe u Odesu sve promeniti i u tome ima i dosta istine utoliko što bi dolaskom do Odese i do delte Dunava Rusija faktički postala balkanska država, i ne bi niko mogao onda da govori da je udaljenost problem u našoj saradnji. Znači neposredne posledice po Balkan se podrazumevaju. Što se tiče drugih istočnih država oslabilo bi samopouzdanje koje imaju kao saveznici Amerike. Tu mislim na Poljsku pre svega“, kaže naš sagovornik.
Balkan je mesto koje se vekovima zapadne sile trude da kontrolišu, kao saobraćajno, ali kulturno čvorište između tri kontinenta, pa nije ni čudo da to Bajden ne gubi iz vida – dodaje Kršljanin.
Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, dobro je zapazio da se iza zabrinutosti američkog predsednika Bajdena krije manija superiornosti od koje Zapad treba da se izleči.
ATENTAT U UKRAJINI: Upucana ultradesničarska političarka u slepoočnicu

Američki strah od gubitka dominacije

„Očigledno je da ono što je za Ameriku ružan san, za ostale predstavlja slobodu i perspektivu slobodnog razvoja. Lavrov je ovo izneo kako bi pokazao da Amerika nasilnim i nečasnim metodama želi da nastavi da dominira svetom,“ kaže Kršljanin.
Po njegovim rečima, Bajdenov stav je verovatno odraz straha Amerike i Zapada u trenutku kada vide da se situacija u vezi Ukrajine ne odigrava po njihovoj zamisli, i da ratnohuškački povici koji su mogli da se čuju na Samitu NATO nisu u korelaciji sa stvarnošću na terenu.
„Rasplet dešavanja u Ukrajini, za koji mislim da će uslediti do kraja godine, doneće ozbiljne promene u globalnoj politici. Biće jasno da Amerika više neće moći da bude jedina dominantna,“ ističe Kršljanin.
On dodaje da se svet promenio na način za koji se Amerika pokazala nepripremljenom.
„Svet se promenio tako da niko više neće moći da dominira osvajačkim, imperijalnim i nasilničkim metodama, pa ni Amerika. Za njih, jedina šansa da ostanu velika sila jeste da odustanu od pretenzija na svetsku hegemoniju,“ kaže Kršljanin.
Takođe, odraz ovoga, kako kaže, vidi se unutar odnosa američkih političkih elita, koje još nisu spremne za promene, pa je zato ovako teška njihova unutrašnja bitka.

Zapad gubi pozicije

„Linija Donalda Trampa više korespondira s realističkim pristupom, pa zato vidimo očajničke pokušaje da se on spreči da dođe opet na vlast. A takođe nam je poznato da su ga na različite načine blokirali da realizuje svoju politiku i u prethodnom mandatu.
U Srbiji postoji i potreba i namera da se približimo Rusiji ali zbog globalnih konfrontacija sprečeni smo da to ostvarimo u punoj meri. Dakle, Amerika i NATO uz zapadne saveznike ne napuštaju ratnu atmosferu iako su svi rezultati na terenu protiv očekivanja Amerike i zapada u globalu, s obzirom da je Rusija bez obzira na sve sankcije i mere ekonomski ojačala dok zapad slabi,“ napominje Kršljanin.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter