Izvor: Kurir
06.06.2024 u 09:24
0

LI: „Konfrontacije i vršenje pritiska neće rešiti pitanje (nuklearnog) Irana“

Konfrontacija nije rešenje nuklearnog pitanja u Iranu, rekao je juče Li Sung, stalni predstavnik Kine pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

Ovo je rekao Li nakon što je Upravni odbor IAEA-a 5. juna glasao za rezoluciju kojom se vrši pritisak na Iran oko nuklearnog pitanja.

„BABA JAGA“ UNIŠTENA Oboren ukrajinski dron

Rezoluciju su predložile Francuska, Britanija i Nemačka. Među 35 zemalja članica Upravnog odbora, Kina i Rusija su glasale protiv rezolucije, dok je 12 zemalja u razvoju, uključujući Južnu Afriku, Indiju, Saudijsku Arabiju, Indoneziju i Tursku, bilo uzdržano.

Li je istakao da je generalni direktor IAEA Rafael Grosi početkom maja učinio uspešnu posetu Iranu i da je održavao konstruktivne kontakte sa iranskom stranom, a obe strane su posvećene redovnom napretku rada IAEA-a na zaštitnim merama u Iranu. Iran je upravo prošao kroz nacionalnu žalost posle smrti predsednika Ebrahima Raisija i trebalo bi da održi predsedničke izbore kasnije ovog meseca, podsetio je Li, istakavši da u tom posebnom kontekstu, potez određenih zemalja da izazovu konfrontaciju u političke svrhe, je nekonstruktivan za političko rešenje nuklearnog pitanja Irana.“

„Činjenice su iznova i iznova pokazale da stvaranje konfrontacije i vršenje pritiska neće rešiti pitanje (nuklearnog) Irana, već će potkopati saradnju između IAEA i Irana i dodatno iskomplikovati to pitanje“, rekao je Li.

Li je naglasio da konfrontacija nije rešenje nuklearnog pitanja Irana. Sporazum iz 2015. godine, koji je zvanično poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), predstavlja jedini pravi put za rešavanje tog pitanja. Sjedinjene Američke Države, kao podrivač sporazuma JCPOA, trebalo bi u potpunosti da pokažu svoju iskrenost i rade zajedno sa svim stranama na obnovi potpune i efikasne implementacije JCPOA, rekao je Li.

Kina poziva sve strane da sa smirenošću i odgovornošću pristupe trenutnoj situaciji, da preduzmu konkretne akcije kako bi podržale jačanje saradnje između IAEA-a i Irana, kao i da obezbede uslove da se politički i diplomatski napori za rešavanje nuklearnog pitanja Irana vrate na pravi put, dodao je Li.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter