Izvor: Kosovo-online
16.05.2024 u 11:49
0

MATEJOVIČ :“Slovačka i slovački narod su u šoku“

Premijer slovačke Robert Fico nalazi se van životne opasnosti, javnost je u velikom šoku, a policija istražuje sve aspekte atentata koji ova zemlja ne pamti, kaže za Kosovo onlajn ugledni slovački novinar Robert Matejovič.

“Poslednje informacije o zdravstvenom stanju premijera Slovačke govore da se premijer oko ponoći probudio iz veštački izazvane kome. Pretrpeo je politraumu. Atentator je u njega ispalio pet hitaca. Dva metka su oštetili trbušnu duplju i creva, jedan metak je završio u kosti kuka, a drugi rame. Zdravstveno stanje premijera je sada dobro, nije mu život ugrožen”, kaže Matejovič.

Dodaje da je Slovačka u velikom šoku i da svi čekaju rezultate istrage koji će dati odgovore na ključna pitanja

“Slovačka je u šoku, slovačka javnost ne zna zašto se to dogodilo i mediji, ne znam da li imaju snagu da kažu ili istraže istinu. Čekamo. Čekamo da saznamo šta se događalo pre atentata, tokom i zašto je došlo do atentata. To su ta ozbiljna pitanja na koja čekamo odgovor od slovačke policije ili ministra unutrašnjih poslova”, kazao je Matejovič.

Ističe da je policija odmah pojačala obezbeđenje svim poslanicima, ali i zvaničnicima državnih institucija.

“Slovačka policija je najavila bezbednosne mere za sve poslanike i državnih i ustavnih zastupnika. Zgrada parlamenta je pod stražom i policija je juče dala kratku izjavu u kojoj je zamolila medije da na društvenim medijima isključe komentare ispod tekstova vezanih za atentat na premijera. Takođe je pozvala javnost da se suzdrži od pretećih komentara i komentara mržnje”, rekao je naš sagovornik.

Upitan da li je reč o politički motivisanom atentatu kako ga je ocenilo više slovačkih zvaničnika, ovaj novinar kaže da je i sam dobio te informacije.

“Juče sam razgovarao sa poslanikom parlamenta koji mi je rekao da je napadač član opozicione stranke Progresivna Slovačka. Pisali su mediji da je poznati akademiski književnik… On je samo pesnik i svi mislimo da je taj čovek frustriran, i politički i psihički. On se ne slaže sa sadašnjom politikom slovačke vlade, ali zašto bi uradio ovakav zločin nije nam jasno”, naveo je Matejovič.

On je dodao da je politička mržnja veliki problem u Slovačkoj.

“To je bilo očigledno u predizbornoj kampanji. U oktobru smo imali parlamentarne izbore i sadašnja opozicija u Slovačkoj još se nije pomirila sa rezultatima izbora. Njihova oštra predizborna i posle postizborna kampanja još traje. Za sutra su bile najavljene demonstracije protiv vlade u Bratislavi, ali nakon atentata opozicija je od toga odustala”, naglašava Matejović.

Na pitanje da li motive ovog atentata treba tražiti u istupima slovačkog premijera, ali i odnosu prema ratu u Ukrajini, Matejović ističe da premijer Fico od Slovačke želeo da napravi suverenu zemlju što se ne dopada delu zapada zbog čega je protiv njega i širena propaganda.

“Sve te laži koje su bile u svetskim medijima da je on proruski igrač ili populistički premijer koji želi da Slovačka želi da izađe iz EU ili Natoa nisu tačne. Taj narativ je vrlo popularan u zapadnoj Evropi, Briselu i Vašingtonu. Ako neko priča o miru u Evropi i u Ukrajini to ne znači da je protiv EU i Nato pakta. Te reakcije u medijima, ali i kod nekih političara ne samo u Slovačkoj, već i u Evropi govore da Robert Fico želi da Slovačku nisu tačne Ne slažem se sa time. To je samo briselska ili prozapadna propaganda”, naglasio je Matejovič.

Na pitanje da li su slovački mediji izvestili da je presednik Srbije Aleksandar Vučić prvi svetski političar koji se oglasio nakon atentata na premijera, Matejevoč kaže da su slovački mediji izvestili samo o porukama Putina, SAD i EU, ali da je narod svestan da su Srbi u ovim teškim trenucima uz Slovačke.

“Slovaci su jako dobri ljudi, miroljubivi i svi normalni u srcu znaju ko podupire narod i Slovačku u ovim teškim vremenima. Slovaci vole Srbe, nema tu sumnje”, zaključio je Matejovič.

Premijer Slovačke Robert Fico napadnut je juče ispred kulturnog centa u gradu Handlovi, gde je održana sednica vlade

Napadač je uhapšen odmah, a premijer je helikopterom hitno prebačen u bolnicu.

Među prvima se oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio da je šokiran atentatom na premijera Slovačke Roberta Fica i da se moli za njegovo zdravlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je šokiran atentatom na premijera Slovačke Roberta Fica i da se moli za njegovo zdravlje.

Vučić je na društvenoj mreži „X“ naveo da je Fico veliki prijatelj Srbije, i njegov lično.

„Šokiran sam atentatom na Robera Fica, velikog prijatelja Srbije i mog lično. Dragi prijatelju, molim se za tebe i za tvoje zdravlje“, naveo je Vučić.

Podršku premijeru Slovačke pružili su svi svetski lideri, od SAD do Rusije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter