Izvor: Tanjug
13.09.2021 u 20:12
0

MERKEL: Članice EU imaju veliki interes da se SVE ZEMLJE Zapadnog Balkana PRIME U EVROPSKU UNIJU

 Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da članice EU imaju veliki geostrateški interes da se sve zemlje u regionu Zapadnog Balkana prime u EU.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što pojedini kažu da zemlje regiona nisu postale demoktratskije i nisu se priblizile EU, ona je rekla da treba razlikovati dve stvari.

PROČITAJTE JOŠ: KUKASTI KRST i drugi simboli belačkih rasističkih organizacija u vozilu uhapšenog stanovnika Kalifornije

„Spremnost EU da primi nove držzve članice, a mi znamo da postoje izvesna zabrinutost što se tice funkcionlanosti. Predsednik Francuske je pokrenuo reforme uvođenjme nove metodologije klastera i imaćemo veliki napredak ako se ispuni jedan klaster, ali će biti i duži period između dva klastera“, rekla je Merkelova.

Ističe da joj je drago što da čuje da se Srbija sada intenzivno bavi reformom pravosuđa i dodaje da EU mora to da oceni.

VAŽNO: OBEZBEĐEN NOVAC za nastavak rada Specijalnog suda za Liban

„Znam da je ponekad percepcija takva da taj proces teče sporo i da evropska strana smišlja neke nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i napredak. Berlinskim procesom se povećava povezanost u regionu i pomaže procesu pristpupanja. Takođe , postavljaju se isti uslovi svim držvama članicama. Mi koji smo već države članice imamo veliki geostrateški interes da se sve ove zemlje prime u EU“, rekla je Merkelova.

Ona je dodala da se ponekad vidi nazadovanje, pošto ima uticaja i iz drugih delova sveta, ali da EU mora da ima na umu da ima važan geostrateški interes približavanja regiona EU.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter