Izvor: KURIR
29.05.2024 u 11:51
0

NAPETO U PACIFIKU: Kineska Obalska straža ne izbija iz voda oko spornih nenaseljenih ostrva, Japan postaje nervozan

Brodovi kineske Obalske straže proveli su rekordnih 158 uzastopnih dana u vodama oko ostrva koja Japan kontroliše u Istočnom kineskom moru.

Navedeno u podacima koje su iznele japanske vlasti, a koji pokazuju da je nadmašen prethodni rekord iz 2021.

Analitičari strahuju da bi ova nenaseljena ostrva, koja se na japanskom zovu Senkaku, a na kineskom Diaoju, potrencijalno mogla da postanu tačka sukoba između dva azijska suseda.

– Japanska vlada veoma ozbiljno shvata činjenicu da su se plovila smenjivala jedno za drugim ploveći u pograničnoj zoni i narušavajući teritorijalne vode – naveo je u ponedeljak na brifingu u Tokiju Jošimasa Hajaši, glavni portparol japanske vlade.

On nije kazao koliko su često kineski brodovi ulazili u teritorijalne vode Japana.

CNN objašnjava da je stranim brodovima dozvoljeno da vrše „nevine prolaske“ kroz te vode.

Navodi se da se tamošnja pogranična zona se proteže dodatnih 12 nautičkih milja u odnosu na teritorijalne vode, koje su same po sebi područje udaljeno do 12 nautičkih milja od obale.

Pošto je stranim ratnim brodovima dopušteno da prolaze kroz zonu pograničnih voda, kineska Obalska straža ne krši time bilo kakve međunarodne sporazume, ali Tokio na stalno prisustvo plovila pod kontrolom Pekinga gleda kao na provokaciju.

Hajaši je kazao da je japanski premijer Fumio Kišida ukazao na „ozbiljnu zabrinutost“ Tokija prilikom susreta sa kineskim premijerom Li Ćijangom tokom trilateralnog samita sa Južnom Korejom koji je u ponedeljak održan u Seulu.

– Mi ćemo nastaviti da preduzimamo sve moguće mere opreza i nadzora oko ostrva Senkaku, uz osećaj hitnosti – rekao je Hajaši.CNN navodi da su se napetosti oko ovih ostrva pojačale 2012. kada je vlada u Tokiju otkupila neka od njih od privatnog japanskog vlasnika, što je Peking protumačio kako direktno izazivanje kineskih suverenih prava nad njim

Navodi se da je zbog toga često slao Obalsku stražu i druge kineske zvanične brodove u ove vode kako naglasio da Kina ne odustaje od tih prava.

– Nijedna zemlja niti sila ne bi trebalo da potcene snažnu odlučnost kineske vlade da očuva suverenitet i teritorijalni integritet – piše u dokumentu o ostrvima Diaoju koju je 2022. objavilo kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Stručnjaci smatraju da Kina držanjem svojih brodova blizu ovih ostrva pokušava da uspostavi potencijalni pravni argument za suverenitet nad njima.

Spor koji traje vekovima navodi da su ova nenaseljena ostrva odavno tačka sporenja između Japana i Kine. Ove dve zemlje već vekovima tvrde da polažu prava na lanac kamenitih ostrva koja se nalaze na 1.900 kilometara jugozapadno od Tokija, ali i svega 330 kilometara od istočne obale Kine. Američka televizija navodi da deluje da ni Japan ni Kina nemaju nameru da odstupe od smatranja te teritorije svojom

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter